сряда, 2 ноември 2011 г.

Зелник



При пътуването си до Пловдив реших да поснимам прекрасните зелени поля,които ме грабнаха със зелено,жълто,оранжевите си багри...Красиво е наистина...


Представям рецепта от вкусотиите на Мария Митева-Христу.Правила съм доста нейни рецепти и всичките достойни за уважение.Сега направих зелник,вкусен и пухкав.
Продукти

Необходими продукти за тестото:
1 кг. брашно
3 яйца
3 с.л. олио
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сол
1 кофичка кисело мляко (450 гр.)
5 с.л. вода

Необходими продукти за плънката:

1 кисела зелка
1 глава праз лук
3 с.л. олио
3 с.л. масло
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
настъргано индийско орехче

За намазване:

2 жълтъка разбити с малко вода
2 с.л. масло

Най-напред си приготвяме плънката: Зелето се нарязва на ситно и се полусварява. В мазнината се задушава ситно нарязаният праз и полусвареното зеле за 5-10 мин. Свалят се от огъня поръсват се с черен пипер и индийско орехче и се оставя да изстине.
От продуктите за тестото се замесва меко тесто, което се разделя на 8 части.
Оформят се на топки и се намазват с олио.нареждат се в тава и се поокриват с домакинска кърпа. Оставят се да починат за 1 час.

С ръце потопени в олио се разстила първата кора и се поставя на дъното на намазнена с олио тава. Върху нея се разстила втора кора и се ръси с 1/3 от плънката.Разстилат се още две кори една върху друга – пак зеле, пак 2 кори – последната част от плънката и последните 2 кори.


Намазва се с жълтъците разбити с малко вода и се полива с маслото.


Пече се в предварително загрята умерена фурна. Поръсва се с малко водичка и се покрива с дебела кърпа да се задуши.

Мнооого вкусен зелник...и особено с бира-благодарности на Марийчето!
И да завърша пътуването си...

6 коментара:

  1. Ейии,с каква вкусотия ме събуждаш!Наистина изглежда пухкав,с хрущяща коричка и богата плънка!
    И аз съм подготвила снимки на зелник,който е доста по-беден от твоя,заради диетата,но,беден или не,това е една от най обичаните баници от мен!
    Предполагам,че сте си изкарали хубаво в Пловдив,та нали си отиваш в къщи!
    Снимките са много хубави!
    Прегръдки и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не съм пробвала зелник, но този изглежда много вкусно! Определено ще го пробвам:). Благодаря ти за рецептата и за разходката! Наистина по това време е много красиво когато човек пътува. Такива цветове може да сътвори единствено природата.
    А тук те очаква моята награда за приятелство, в знак на благодарност към милите думи, които написа за блога ми. Всеки човек с добро сърце, може да бъде мой приятел!:
    http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/10/friendship-awards.html

    ОтговорИзтриване
  3. ЖИВЕ, миналата година за първи път ядох зелник и много ми хареса.
    Твоят е още по хубав и на вид и на вкус сигурна съм..
    Тъй като нямам кисело зеле ще опитам с прясно ще стане ли?
    Прегръдки и хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,зелник според нуждите сега.Диета,диета,ама ще правиш зелник и ти,нищо че е по-беден.Въпроса е да се облажиш,дето се казва.Моите в къщи много обичат тестени и най-вече баници с праз,но и със зеле не отказаха.В Пловдив си изкарахме добре-друго си е дворчето с къщата като при тебе...малко повечко работа има в градината,но за мен е удоволствие да се занимавам.
    Приятен и слънчев ден,мила-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Candy,и аз не бях хапвала зелник ,но след като се ожених опитах и ми хареса.Мисля ,че е македонска рецепта,защото баница с праз и зелника съм ги опитвала и от бабата на мъжа ми ,която е от Битоля.
    Благодаря за наградата-трогна ме вниманието ти..
    Приятен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Мила Зиче,и аз го опитах преди 25 години и от тогава си правя.Не знам за Родопите,но по Пловдивско не е познато това чудо-баница с праз,с кисело зеле и тем подобни.А тримата ми мъже в къщи праза го приемат само на баница-ястие не поглеждат,освен понякога мъжа ми-а на мен много ми харесва.Сега си взех от маминия праз и вчера малкия син/23 годишен/приготвил праза и аз само да разточа корите.Нямаха търпение снощи докато си изпече.
    Аз правих с кисело зеле от буркани-майка ми прави сега в съд и като втаса го слага в буркани да има преди да е станало голямото количество,така че е по-добре да изчакаш да ти втаса-друго си е киселото.
    Малко се отнесох с писането....
    Приятен ден-прегръдки!

    ОтговорИзтриване