неделя, 11 март 2012 г.

Торта с вишни-на Йоли


Тази торта я направих за днешния рожден ден на по-малкият ми син-става на 23!Да ми е жив и здрав!Вкуса е.....уникален....Йоли благодаря ти!
Щом я видях тези дни при нея и реших, че това е тортата,а и нали си имам вишни във фризера-всичко е о.к.

Ето как я направих аз
Продукти

Блат

5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. какао
1 ванилия
1 равна ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. вишнев сок за сиропиране

Крем

500 г маскарпоне
250 мл течна сладкарска сметана
150 г захар
2 ванилии
5 с.л. от сиропа отделен от вишните


Желе

500 г пресни или замразени вишни без костилки
150 г захар
аз сложих 1/2 чашка ликьор към вишните
40 г желатин-/4 пакетчета/

Глазура

250 мл течна сметана
200 г натурален шоколад
50 г масло
2 с.л. какао




Приготвяне

* За да направите блата първо разбийте много добре яйцата със захарта докато побелеят и утроят обема си. Пресейте заедно брашното, какаото, ванилията и бакпулвера. Прибавете ги с внимателно бъркане към яйчната смес. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Моята е 26 см.Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна. Оставете го до изстине и след това го разрежете хоризонтално с голям нож за хляб или конец на три части.

* За крема разбийте с миксер маскарпонето заедно със захарта, ванилията и сока. Отделно разбийте на сняг сметаната. Смесете двата крема като продължите да разбивате с миксер.

* За желето кипнете вишните със захарта и разбъркайте докато се стопи. Ако плодовете не отделят достатъчно сок сложете 1ч.ч. вода.Аз добавих и половин чашка ликьор. Не гответе дълго. Плодовете трябва да останат твърди. Махнете ги от котлона и към тях прибавете вишновката и плодовете от нея. Разбъркайте и отделете 1 ч.ч. от отделилата се течност, с която ще сиропирате блатовете. Разтворете желатина с малко вода на водна баня и го сипете към вишните. Разбъркайте и оставете всичко леко да почне да се сгъстява. Покрийте дъното и стените на тортената форма, в която сте пекли преди това блата с найлоново фолио. Сипете желето вътре и го приберете в хладилника най-малко за 3-4 часа да се стегне добре. Може да направите това и във фризера.


Аз го сложих в тавичка с размер на формата.Така изглежда след като го извадих от фризера.


* За глазурата кипнете сметаната и добавете към нея шоколада, начупен на парченца, какаото, размито в малко вода и маслото. Разбъркайте до гладкост и оставете леко да се охлади. Глазурата трябва да е течна. Ако започне бързо да се стяга я затоплете леко.

* Сложете единия блат в тортена форма и го сиропирайте с вишнев сок.



Нанесете пласт крем


и покрийте с втория блат. Сиропирайте. Върху него сложете желираните вишни.

Изглеждат все едно са покрити с фолио,но то е свалено...

Нанесете втори пласт крем върху желето


и сложете последния блат. Отново сиропирайте и измажете добре цялата торта отгоре и отстрани.




* Излейте глазурата в средата и я оставете небрежно да се стече по борда на тортата.



Оставете цяла нощ в хладилника.

И на сутринта с кафенцето....на балкончето...

17 коментара:

  1. Живе,да е жив и здрав синът ти!Много късмет и успехи в живота!
    Тортата е станала чудна,личи си че е направена с много любов!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти е живо и здраво момчето ,Живе ! Желая му много късмет и любов !
    А тортата е станала чудна ! И аз я видях при Йоли и веднага реших ,че ще я направя за рожденния ден на Роби ,който е на 17 .
    Още веднъж комплименти !
    Чао ,мила ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, да е живо и здраво порасналото ви момче!
    Чудесен избор на торта!
    Обичам вишни, а с шоколад са страхотна комбинация!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, Живе! Жив и здрав да ти е рожденикът!
    Страшна торта!

    ОтговорИзтриване
  5. Живе, честит празник! Да ти е жив и здрав рожденика! Тортата е разкош! Комплименти! Приятна неделна вечер! На снимката с Йоли - то ли сте?!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви!
    Кате,на снимката сме аз и Йолито...Мислех и днес да и отида на гости в НДК ,но ще го отложа за следващия път...
    Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит рожден ден на синчето! Да ти е живо и здраво, и ти също, за да може да му приготвяш вкусотии, а и не само това :)
    С пожелание за хубава неделна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ,Инче!
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Живе, да ви е живо и здраво порасналото момче! Желая му много успехи и късмет в живота!

    Тортата е превъзходна, точно по мой вкус, не се и съмнявам в рецептите на Йоли!

    Спокойна вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти,Петя!
    Торта е върхът!
    Успешна нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Живе, честит празник! Най-добри пожелания за рожденика!
    Тортата е истинска прелест! Как бих си хапнала едно дебело парченце...
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит празник!Че, то нали и на майките е ден!Да ти е жив и здрав и много радости да ти носи момчето!А тортата е неземна вкусотия!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Честит рожден ден на момчето ти,Живе!Много здраве,късмет и любов му пожелавам от сърце!
    Тортата и в твое изпълнение е впечатляваща,със сигурност и аз ще я направя някой ден!
    Блазе ти за срещата с Йоли,големи сладурки сте,прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник с малко закъснение и от мен, Живе! Жив и здрав да е младежът, много щастие му пожелавам!
    Изключително съблазнителна торта и, като гледам, калорийна бомба - любимото ми! :))
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви милички-тортата е много кремаво-шоколадова....на всички много ни хареса.
    Хубава и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасна торта! Още докато я видях и се влюбих в нея. Напълно отговаря на моя вкус:)
    Превъзходно си я приготвила!:)

    ОтговорИзтриване
  17. Рецептата е ужасно вкусна.Изглежда доста красива. Вишната ми е един от любимите ми плодове. Гледайки и продуктите, които с а нужни смятам, че ще мога да се справя. Благодаря ви за подробното описание, веднага след като приключа, ще ви пиша как съм се справила.Надявам, се че и при мен блатовете ще се изпекат така равномерно и всичко ще изглежда пропорционално. Пожелавам ви много здраве и да не спирате да приготвяте подобни вкусотии сама.

    ОтговорИзтриване