сряда, 23 май 2012 г.

Кюфтета по чирпански

Ястие,за което само слушах,но сега и направих.Стана вкусно... Продукти са кюфтетата 750гр. кайма 1 глава лук ситно нарязан 1 филийка сух хляб-накисната във вода и изстискана черен пипер сол брашно за овалване мазнина за пържене За яхнията 3 глави лук 3 средни моркова 1 зелена чушка 5 картофа червен пипер или домашна лютеница,каквато сложих аз доматено пюре 2 домата-пресни или от консерва чубрица сол Каймата се омесва с продуктите и се прибира в хладилника за половин час.След това се правят на кюфтета,овалват се в брашно и се овалват в брашно.След това се изпържват и се оставят настрана. В широка тенджера се сипват нарязаните лука,морковите и чушката с малко мазнина и 1 ч.ч. вода. Прибавя се червения пипер, доматеното пюре, размито в 2-3 лъжици вода и ситно нарязаните домати .Така ври около 15 минути. Прибавя се около 1л. гореща вода. След като кипне соса се прибавят картофите, нарязани на кубчета и когато са почти готови се прибавят и кюфтетата. Вари се на умерен огън още 20 минути. Посолява се на вкус, прибавя се ситно нарязания магданоз и 1 с.л. брашно размито с малко вода.След 10 минути ястието е готово и се отстранява от огъня.

2 коментара:

  1. Ох, с това съм отгледала децата!Става бързо и с малко продукти!Аз даже не ги пържа, направо в тебджерата!Благодаря за върнатия спомен!

    ОтговорИзтриване
  2. Много любима рецепта. За първи път ги опитах в Широка лъка и от тогава ги приготвям, но не много често:)
    Въпреки това ги обожавам тия кюфтета по чирпански:)

    ОтговорИзтриване