събота, 26 май 2012 г.

Маслена погача

Продукти 500 гр.брашно 20 гр.мая 1 ч.л.захар 2 яйца 2 с.л.зехтин 150 мл.прясно мляко 1 ч.л.сол 100 гр.меко масло разбито яйце за намазване и семена по избор Приготвяне Разтворете маята в малко хладка вода и я направете на каша с няколко лъжици брашно.Разбъркайте добре и оставете кваса да шупне на топло място.Към шупналата мая прибавете яйцата,зехтина,солта,захарта и млякото.С пресятото брашно омесете меко,еластично тесто.Ако е необходимо добавете още малко брашно или съответно - мляко.Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 50/25см. Намажете го с мекото масло. Завийте правоъгълната кора на руло. Нарежете го на триъгълници или на шайби. Намажете с масло кръгла тавичка и подредете парчетата по края.В средата сложете три или повече парчета за да се оформи нещо като цвете. Може да редувате триъгълниците - един обърнат с пластовете нагоре с друг, сложен с пластовете в страни. Намажете погачата с разбито яйце ,поръсете със семена и я оставете за още 30 мин. да втасва.Изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

4 коментара:

  1. Супер се получила погачата!Пухкава и красива!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е,Живе,както и масления ти сладкиш!Пак големи вкусотии си приготвила,браво!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусна стана...
    Благодаря ,момичета!

    ОтговорИзтриване