събота, 26 май 2012 г.
Маслена погача
Продукти
500 гр.брашно
20 гр.мая
1 ч.л.захар
2 яйца
2 с.л.зехтин
150 мл.прясно мляко
1 ч.л.сол
100 гр.меко масло
разбито яйце за намазване и семена по избор
Приготвяне
Разтворете маята в малко хладка вода и я направете на каша с няколко лъжици брашно.Разбъркайте добре и оставете кваса да шупне на топло място.Към шупналата мая прибавете яйцата,зехтина,солта,захарта и млякото.С пресятото брашно омесете меко,еластично тесто.Ако е необходимо добавете още малко брашно или съответно - мляко.Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 50/25см. Намажете го с мекото масло.
Завийте правоъгълната кора на руло.
Нарежете го на триъгълници или на шайби.
Намажете с масло кръгла тавичка и подредете парчетата по края.В средата сложете три или повече парчета за да се оформи нещо като цвете. Може да редувате триъгълниците - един обърнат с пластовете нагоре с друг, сложен с пластовете в страни.
Намажете погачата с разбито яйце ,поръсете със семена и я оставете за още 30 мин. да втасва.Изпечете в предварително загрята на 180*фурна.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Супер се получила погачата!Пухкава и красива!
ОтговорИзтриванеЧудесна е,Живе,както и масления ти сладкиш!Пак големи вкусотии си приготвила,браво!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
много красива и апетитна
ОтговорИзтриванехубава вечер
Вкусна стана...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,момичета!