събота, 25 август 2012 г.

Люти чушки с доматен сос

Това са доматите ,които мама е произвела.Тя има едри и много сладки сортове-пловдивски разбира се.
Няколко дни се борех с тях в апартамента-а да се прави зимнина тук си е трудна работа-не е като на двора ,място без ограничение...Рецептата видях при Пепчо-за което и благодаря. При мен продуктите бяха на око около 10 кг.дамати ,обелени и нарязани 1 килограм люти чущки 100 мл. олио 50 мл.оцет сол захар чесън-3-4 глави целина магданоз Обелих и нарязах доматите в две тенджери и като започна за ври с черпаче извадих колкото може водата,след това започва истинското извиране.Когато 1/3 от водата изври и станат доматити меки ги пасирам,добавям чушките,измити и с изрязани дръжки и тук там цепнати,за да си пуснат лютивото.Сипвам олиото,чесъна,захарта,солта и оцета-така врят 15 минути-опитвам и ако трябва добавям още от подправките. Когято изстине сместа,нарязвам целината и магданоза и обърквам и събирам сместа в една тенджера.
Сипвам в буркани и стерилизирам 10-15 минути.
Хубави почивни дни ,макар и с 40 градусови температури.....

2 коментара:

  1. На зима са толкова вкусни :) и със сигурност напомнят за 40 градусови жеги :) ! Много обичам такива рецепти ,Жижи ! А люти чушчици обожавам :) !
    Поздрави за мама да ти е жива и здрава !
    Хубава събота ,Жижи макар и с 40 гр. ..и тук е много топло ,ама казаха ,че през нощтта идва циклона ''Беатриче '' и носи прохлада :)) . Дано намине и към вас :* ! Чао ,мила ...целувки !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ,мила Ванюшка-полъхва лек ветрец,има надежда...Целувям те -хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване