неделя, 26 август 2012 г.
Вкусен селски хляб
Точно този хляб ми напомня на някогашния селски хляб от фурната.В родното ми село Труд се продаваха кръгли -по 2 кг .Когато отивах за хляб,връщането към дома ми беше по-приятно, чупейки по малко от хрупкавата коричка.Та затова и сега,макар и 40 градуса навън, реших да го направя,но само защото си бях сама в къщи и горещината не ми пречеше-в противен случай домашните щяха да ме изядат с все хляба....
Рецептата взех от Руми-/http://rummylicious.blogspot.com/
Продукти
1 кг бяло брашно
800 мл топла вода
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица суха мая
(От тази доза излизат три хлебчета по около 600 гр всяко.)
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в малко топла вода и оставете сместа да шупне (около 10 минути). В дълбока купа (трябва да е доста голяма - с вместимост около 6 л) с капак изсипете 1 кг брашно, прибавете солта и излейте вътре шупналата мая и водата. С голяма лъжица (аз използвам дървена) бъркайте, докато течността поеме всичкото брашно. И готово! Затворете купата и оставете забърканото тесто на топло, да втасва. Изчакайте го да утрои обема си (купата ви ще се напълни) и го разбъркайте отново. Сега вече ще започне да втасва много бързо. След второто втасване, можете вече да оформяте хлебчетата (ако не разполагате с много време), но аз ви съветвам да го разбърквате и оставяте да втасва още поне 1-2 пъти. Колкото повече пъти го направите това, толкова по-хубав и с по-големи дупки ще е хлябът ви. Ако е топло помещението в което работите, цялата тази процедура не би трябвало да ви отнеме повече от 2 часа.
След последното втасване, изсипете тестото на много добре набрашнена повърхност, поръсете го и отгоре с брашно колкото е нужно,за го оформите и с остър нож го разделете на три части. Внимателно оформете три хлебчета, в предпочитаната от вас форма и ги подредете в голяма плитка тава, застлана с хартия за печене и поръсена с брашно.Аз използвам този от фурната. Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете да втасат отново (около 20 мин). Загрейте фурната на 180 гр. Ако желаете, направете с много остър нож, по няколко разреза отгоре на хлебчетата и ги сложете да се пекат.
Не ги препичайте, кото моите,защото ще станат с много дебела кора. Печете ги до бледо розово. Извадете ги, поставете ги на решетка, напръскайте ги леко със студена вода, покрийте ги отново с кърпа и ги оставете да се охладят достатъчно, за да можете да ги режете, без да ги смачкате. И не им устоях-чупнах си крайче с чубричка-както някога на село...
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Живе, отново предлагаш много вкусен хляб :)
ОтговорИзтриванеОбичам препечена коричка!
Поздрави и хубава седмица!
Живе, чак тук замириса на твоя вкусен и ароматен хляб! И аз обожавам времето, когато ме изпращаха до магазина, за да купя хляб. По пътя за дома си чупех от топлата коричка и дъвчех с такова удоволствие, че докато се усетя, го преполовявах. Хубава вечер! :)
ОтговорИзтриванеНаистина като селския от едно време! Прекрасен е станал!
ОтговорИзтриванеЖивче, обичам го този хляб! С чубрица - мммм, вкусно:)
ОтговорИзтриванеЖиве, честичко правя от този хляб, даже понякога слагам на килограм брашно 400 гр, черно или многозърнесто и става страшен хляб!
ОтговорИзтриванеСега съм решила да започна да го правя с квас, вместо с мая, така ще стане още по-истински!
Целувам те*)
Добро утро на всички!
ОтговорИзтриванеДруго си е домашен хляб,така че ще пробвам и с квас.Не съм правила тъкъв.Кате,разчитам на напътствията ти...
Успешна нова седмица-прегръщам ви!
мммм спомних си детските дни!
ОтговорИзтриванеДа не е село Труд Пловдивско,защото там наоколо и аз съм яла кръгъл,много вкусен хляб!
прекрасна седмица Живе
Леле каква коричка и колко мека средичка:)
ОтговорИзтриванеАбе селски , селски, ама и гражданите няма да му простят!
Чудесен си го докарала Живе!