понеделник, 25 февруари 2013 г.
Хляб в глинен гювеч
Много ни хареса този хляб-ще го правя пак.Не се колебайте да го приготвите и вие-ароматен и много вкусен.
Продукти:
200гр.финно царевично брашно
200гр. пълнозърнесто брашно
100гр.бяло брашно
1 пакет суха или половин пакетче прясна мая
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
около 300-400мл топла вода
по желание може да се добави риган,мащерка,розмарин,маслини
Приготвяне
В чашка се сипва малко брашно,маята,захарта и вода да стане на каша и се слага на топло за 15 минути да шупне маята.
В купа се сипват брашната,зехтина,солта и втасалата мая,водата,омесва се средно меко тесто.Ако трябва добавяте още брашно,прибавят се мерудиите по желание и се слага в намазнения гювеч.Самото тесто също се маже хубаво със зехтин и се надупчва отгоре с вилица.
Похлупва се с капак и се постава във фурната на 50 градуса докато бухне тестото.След това температурата се увеличава на 200 градуса и хляба се изпича за около час с капака.
Оставя се да изстине и се реже малко парче от страни ,за да може да се изваде хляба.Внимавайте да не надраскате гювеча с ножа.
Рецептата я видях в един гръцки блог
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Абе признала съм те аз в месенето, но чак и гювеч....Изглежда чудесно и със сигурност вкусно!
ОтговорИзтриванеЕ, Живе, хляб в гювеч не бях виждала! Представям си какъв вкус има само, все едно е от пещ! Страхотна си, Живе!
ОтговорИзтриванеЧувала съм ,че хляб печен в глинен гювеч става много вкусен.
ОтговорИзтриванеЖиве ,сега като видях твоя вече се убедих ,че е чудесен!
Коричката му е много апетитна!
Ще пробвам някой ден.
Поздрави и хубав ден!
Да ви кажа ,че коричките са му мекички-и отвътре е мекичък.Може би защото е с капак и после си стои така докато изстине и капките вода от капака леко го напръскват.Но наистина е много вкусен.
ОтговорИзтриванеОх, толкова е съблазнително това хлябче! Как ми се иска да си отчупя от коричката му! Страхотно е, Живе! :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕхе, супер е станал!
ОтговорИзтриванеЗа пръв път прочетох за такъв хляб в http://myvioletmoments.blogspot.com и бях много впечатлена!
ОтговорИзтриванеЖиве, невероятна си с тези хлебчета! Иска ми се да си чупна парченце, толкова е апетитен!
Прегръдки!
За първи път чувам за хляб в гювеч. Изглежда много апетитно. А лесно ли се вади от гювеча?
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната неделя!