понеделник, 25 февруари 2013 г.

Хляб в глинен гювеч

Много ни хареса този хляб-ще го правя пак.Не се колебайте да го приготвите и вие-ароматен и много вкусен. Продукти: 200гр.финно царевично брашно 200гр. пълнозърнесто брашно 100гр.бяло брашно 1 пакет суха или половин пакетче прясна мая 2 ч.л. сол 1 ч.л. захар 2 с.л. зехтин около 300-400мл топла вода по желание може да се добави риган,мащерка,розмарин,маслини Приготвяне В чашка се сипва малко брашно,маята,захарта и вода да стане на каша и се слага на топло за 15 минути да шупне маята. В купа се сипват брашната,зехтина,солта и втасалата мая,водата,омесва се средно меко тесто.Ако трябва добавяте още брашно,прибавят се мерудиите по желание и се слага в намазнения гювеч.Самото тесто също се маже хубаво със зехтин и се надупчва отгоре с вилица. Похлупва се с капак и се постава във фурната на 50 градуса докато бухне тестото.След това температурата се увеличава на 200 градуса и хляба се изпича за около час с капака. Оставя се да изстине и се реже малко парче от страни ,за да може да се изваде хляба.Внимавайте да не надраскате гювеча с ножа. Рецептата я видях в един гръцки блог

8 коментара:

  1. Абе признала съм те аз в месенето, но чак и гювеч....Изглежда чудесно и със сигурност вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, Живе, хляб в гювеч не бях виждала! Представям си какъв вкус има само, все едно е от пещ! Страхотна си, Живе!

    ОтговорИзтриване
  3. Чувала съм ,че хляб печен в глинен гювеч става много вкусен.
    Живе ,сега като видях твоя вече се убедих ,че е чудесен!
    Коричката му е много апетитна!
    Ще пробвам някой ден.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Да ви кажа ,че коричките са му мекички-и отвътре е мекичък.Може би защото е с капак и после си стои така докато изстине и капките вода от капака леко го напръскват.Но наистина е много вкусен.

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, толкова е съблазнително това хлябче! Как ми се иска да си отчупя от коричката му! Страхотно е, Живе! :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. За пръв път прочетох за такъв хляб в http://myvioletmoments.blogspot.com и бях много впечатлена!
    Живе, невероятна си с тези хлебчета! Иска ми се да си чупна парченце, толкова е апетитен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. За първи път чувам за хляб в гювеч. Изглежда много апетитно. А лесно ли се вади от гювеча?
    Поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване