петък, 15 февруари 2013 г.
Гретен от праз
Рецептата е добра,но ако се прибави и сирене в плънката ще е още по-добра.
Продукти:
1 кг праз лук, почистен и нарязан на шайби
50 мл зехтин
80 г бекон, нарязан на кубчета
сирене-по желание
1 яйце
200 мл готварска сметана
1 чаена лъжица горчица
80 г настърган кашкавал
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
В дълбок тиган или тенждера се загрява зехтинът. Добавя се празът, посолява се и се сотира на умерен огън за 15 минути или докато омекне.
Изсипва се в подходящ съд за печене.
В същия тиган се запържват парчетата бекон за 1-2 минути докато придобият цвят. Изсипват се при праза и се разбъркват.
В купа се смесват яйцето, сметаната и горчицата. Посоляват се на вкус със сол и прясно смлян черен пипер. Разбиват се леко с телена бъркалка или вилица и сместа се изсипва върху праза с бекона. Отгоре се поръсва с кашкавала.
Гратенът се запича в предварително нагрята фурна на 200°C за 20-25 минути.
Рецептата е от блога на Иринка.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много апетитно ястие , Живе!
ОтговорИзтриванеЧудно гретенче Живе ,много апетитно!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки от мен!
Живе, напоследък доста готвя с праз, а това гретенче е неустоимо, наистина сиренцето в плънката ще се хареса много в къщи. Поздрави!
ОтговорИзтриване