петък, 15 февруари 2013 г.

Гретен от праз

Рецептата е добра,но ако се прибави и сирене в плънката ще е още по-добра. Продукти: 1 кг праз лук, почистен и нарязан на шайби 50 мл зехтин 80 г бекон, нарязан на кубчета сирене-по желание 1 яйце 200 мл готварска сметана 1 чаена лъжица горчица 80 г настърган кашкавал сол и прясно смлян черен пипер на вкус В дълбок тиган или тенждера се загрява зехтинът. Добавя се празът, посолява се и се сотира на умерен огън за 15 минути или докато омекне. Изсипва се в подходящ съд за печене. В същия тиган се запържват парчетата бекон за 1-2 минути докато придобият цвят. Изсипват се при праза и се разбъркват. В купа се смесват яйцето, сметаната и горчицата. Посоляват се на вкус със сол и прясно смлян черен пипер. Разбиват се леко с телена бъркалка или вилица и сместа се изсипва върху праза с бекона. Отгоре се поръсва с кашкавала. Гратенът се запича в предварително нагрята фурна на 200°C за 20-25 минути. Рецептата е от блога на Иринка.

3 коментара:

  1. Много апетитно ястие , Живе!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудно гретенче Живе ,много апетитно!
    Сърдечни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, напоследък доста готвя с праз, а това гретенче е неустоимо, наистина сиренцето в плънката ще се хареса много в къщи. Поздрави!

    ОтговорИзтриване