
Направих тази запеканка със сушена коприва.С прясна ще е още по-вкусна.Напролет ще бера отново,за да си имам през зимата.Много вкусно и полезно ястие...

Продукти:
две шепи сушена коприва или 500гр прясна
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
2 с .л. масло
1 тиквичка
200 гр. извара
60 гр. топено сирене
300 мл. прясно мляко
200 мл. готв. сметана
6 яйца
3 с.л. грис или брашно
сол, индийско орехче, черен пипер
3-4 бр.червени печени чушки
масло за намазване
50 гр. кашкавал
Приготвяне:
Маслото се загрява и в него се задушават лука и чесъна до омекване,прибавя се копривата предварително сварена и нарязана и се готви за 2-3 минути.

В дълбок съд се смесват изварата, разбитите яйца, млякото, сметаната, гриса и подправките.Тиквичките се настъргват на ренде и се добавят към млечната смес

и накрая се добавя и спанака .Всичко се разбърква.

Тавичката се намазва с масло и поръсва много леко с грис

нарязаните печени чушки се подреждат на дъното

изсипва се приготвената млечно-зеленчукова смес

отгоре се нареждат парченца от топено сирене.

Пече се на 200 С за около 30-40 минути,изважда се и отгоре се поръсва с настърган кашкавал.

Връща се във фурната и се запича до получаване на коричка, за около 10 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар