събота, 9 март 2013 г.

Пай с праз и домашно тесто

Рецептата е гръцка и много вкусна. Продукти за тестото: 400 гр. брашно за баници 250гр. обикновено брашно 2 ч.л. сол 1/2 ч.л. захар 1/2ч.л. сода 3 с.л. оцет 2 с.л. олио около 2 ч.ч. топла вода масло за намазване на пая За плънката 1 вид 150гр. сирете фета 50 гр. друго сирене 3-4 с.л. прясно мляко черен пиер ,риган 2 вид нарядзан и задушен праз сирене 2 яйца челен пипер,риган Приготвяне: Смесваме двата вида брашна в една купа,прибавяме солта,захарта-разтваряме содата в оцета,прибавяме и тях,олиото и започваме да сипваме по малко от водата.Бъркаме в една лъжица докато започне да се оформя тестото.С ръка омесваме хубаво до меко и нелепнещо.Намазмаме го леко с мазнина и оставяме за 30 минути покрито с чиста кърпа. В друга купа смесваме плънката. Намазваме тава с размер 30см с мазнина.Разделяме тестото на 2 топки.Разточваме едната кора около 1 см и слагаме в тавата-трябва да излезе отвън,за да може да се затвори.Сипваме плънката,покриваме с втората кора,затваряме отстрани и намазваме хубаво с мазнина.Поръсваме с мак или други семена. Печем на 180 градуса около час до златисто. Ето и моите фрезии на балкона.Тази година са по-щедри на цветове-не ги пазих на топло както миналата година и по-добре се развиха.

5 коментара:

  1. Много вкусно предложение, Живе! Обичам, направо съм луда по такива тестени изкушения :)И фрезиите ти са много красиво разцъфтели. Обожавам аромата им, но все на рязан цвят ги купувам и не съм се сетила, че може да си ги отглеждам в саксия. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Вдъхва ми доверие това пайче....Поздрави,Живе:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Гръцко ли е - вкусно е! :) Живе, чудна е рецептата! Фрезиите са прекрасни! Прекрасна да е и новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря-хубава седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. Чуден пай,Живе,обаче за фрезията -блазе ти,аз така и не можах да ги захвана,прекрасни,нежни цветчета с най-незабравимия аромат!

    ОтговорИзтриване