неделя, 3 март 2013 г.

Шоколадова торта с вишни

Пак вишни,но в торта.Колежката ми Дани ми я преведи от сръбски и аз побързах да я направя ,за да използвам размръзналите ми вишни.Блатовете са много крехки и лесно се чупят,затова и тортата е малко ронлива.Но пък е вкусна. Продекти за блатовете: 50мл.олио, 200гр шоколад за сладкише, 150гр.захар, 6 белтъка,150гр. смлени орехи За крема: 350гр.пресни или300гр.замразени вишни, 200гр. захар 6 жълтъка, 700гр. заквасена сметана 10гр. желатин За глазурата: 125 гр. сладка сметана, 125 гр.шоколад за сладкиши, 1 малко яйце, Приготвяне:Пригответе вишните за крема в по-малка тенджера със 100гр. захар и ги оставете да си пуснат сока.Слагате на котлона докато заврат,намалявате температурата.И нека врът още 15 минути ,като се разбърква няколко пъти.Охладете на стайна температура. Приготвяне на блата. Разтопее шоколда-аз го правя в микровълновата,изваждам и разбърквам и докато изстине ,шоколада се е разтопил.разбъркайте белтъците няколко минути,добавете захарта и разбъркайте до гъста смес.Смесвам с охладения шоколад,прибавям орехите.На дънотона тавата 20см.с хартия за печене.аз маназах с масло и поръсих с брашно.Сипете сместа и печете 10 мин. на 200градуса и още около половин час на 180 градуса.Извадете и оставете да се охлади.С жица за рязане на блатове разрежете кората на 2. Може да се вкара лист хартия внимателно между разрязаните кори,помага за разделянето. Жълтъците разбийте със 100гр захар ,сварете на пара за 7-8 минути,докато не се сгъстят.Оствете ги да се охладят и добавете няколко ъжици сметана.Желатина сложете в чашка и го залейте с 4 с.л. студена вода.като набъне ,лекичко го стоплете. и го сипете в охладените жълтъци и разбъркайте.Сирете всичко това в заквасената сметана ,която преди това сте разбъркали с тел.,добавете вишните и сиропа и всичко разбъркайте.В това състояние крема е рядък,но това е ок.Оставете го в хладилника да се стегне леко.,а след това нанесете върху тортата. На поднос сложете едната кора с рязаната страна нагоре,а около нея обръча от формата.Сипете целият крем и сложете втората коря.Понеже кората е много чуплива трябва внимателно да я принесете с две шпатули.Оставете тортата за 12-24 ч. в хладилника. Подгответе глазурата. В микровълновата сложете шоколада и сметана да се разтопят.Извадете и разбъркайте и като се поохлади добавете разбитото яйце.Сложете на пара леко за се загрее при непрекъснато бъркане.Оставете на студено да се постегне леко. Сваляте обръча от подноса и посипвате тортата със шоколадовата глазура.Оставете в хладилника за няколко часа.Украсете по желание. Аз купих течна сметана 200гр.от Лидъл ,ползвах 125гр. и остана точно за украсата.

7 коментара:

  1. Първо, честит 3-ти март, Живе!
    Второ, много вишневи неща съм пропуснала при теб, но това торте усещам, че е страхотно вкусно. И блатът и кремът са много по мой вкус, че пък и с вишни :))

    Хубава вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много вкусно тази тортичка. Поздрави и светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Живе! Страхотно плодово изкушенийце си сътворила, а моите вишни свършиха, но живот и здраве, ще дойде времето им пак!

    ОтговорИзтриване
  4. Живе, напоследък все вкусотии публикуваш!:)Голямо изкушение е и тази прелест. Честит национален празник, Живе! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са десертите ти с вишни, Живка,
    но тази комбинация с шоколад, орехи и сметана ме очарова.
    Благодаря за споделената хубава рецепта.
    Поздравления и за празника, макар и със закъснение,
    хубава и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ-УСПЕШНА И СЛЪНЧЕВА СЕДМИЦА ВИ ЖЕЛАЯ!

    ОтговорИзтриване
  7. Честити отминали празници и от мен!
    А тортата е тотален разкош!

    ОтговорИзтриване