неделя, 31 март 2013 г.

Домашна лагана


Продукти за две лагани

300гр.царевично брашно
200гр. бяло брашно
20гр. мая
2ч.л. сол
1с.л. захар
1с.л. зехтин
и вода за да се замеси
сусам за поръсване

В купичка слагаме 50гр- бяло брашно,маята и малко вода да стане на кашичка-покриваме с кърпа и оставяме на топло за час. В друга купа смесваме брашната,солта,захарта.Прибавяме маята,зехтина и по малко сипваме вода-около 1ч.ч.,докато не стане градки и еластично тесто.Меси се 10 минути и се разделя на 2 топки.С четка намазваме със зехтин,покриваме с фолио и кърпа.Оставаме на топло да удвоят обема си. Когато са готови,оръсваме плота с брашно и леко с точилка натискаме да станат с овална форма.Прехвърляме в тава с пекарска хартия и ги оставаме пак да втасат.След това правим дупки с пръсти отгоре по цялата повърхност.Напръскваме леко с вода и поръсваме със сусам.



Печем на 180 градуса 20-25 минути.



По-вкусни са когато са топлички.


2 коментара:

  1. И това предложение е интересно! С добавката на царевично брашно се получават вкусни питки.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване