неделя, 7 април 2013 г.

Ледени кубчета

Сръбска рецепта,кято направих и страшно много ми хареса.Дани,благодаря за превода! Продукти: За блата: 5 яйца,100гр. захар,50гр. брашно,30гр.какао,1/2 ч.л. бакпулвер,щипка сол За сиропа: 300гр. захар,250мл.вода За крема: 1л.мляко,150гр. нишесте ванилия,250гр. захар,250гр.масло,1 ампула екстракт от лимон/д-р Йоткер/ За глазурата:150гр. сладкарски шоколод,60мл. олио Начин на приготвяне: 1.В малък съд смесваме блашното,какаото,бакпулвера и щипка сал.Разбийте белтъците със захарта на гъст сняг.Добавете един по един и жълтъците като продължавате да разбърквате.Смесвате съставките и разбивате всичко заедно.Сипвате в тава-25/35,предварително намаслена и поръсена с брашно.Печете на 180градуса 15 минути.Оставяте да се охлади. 2.Сварете сироп от вода и захар.Ври 10 минути.Врелият сироп изсипета върху охладеният блат.Сиропа няма веднага да попие,дори в първите минути ще стои като езеро-може леко да се набоцка с вилица. Блата отгоре трябва да остане почти сух. 3.Маслото се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура.Нишестето се разбива с 150мл. мляко,а остатъко до литър се вари със захарта и ванилната захар.Като заври добавете нишестето и разбъркайте.Точно преди да сипете нишестето,го разбъкайте ,защото се стяга и Утаява на дъното.КогатО сместа тръгне да се сгъстява,варете още 2 минути на много слаб котлон,но бъркайте непрекъснато.Свалете от котлона и покрийте с алуминиево фолио,за да не хваща коричка.Оставете го да се охлади на стайна температура.Разбийте с миксер и добавете омекналото масло и естракта от лимон.Сипете върху блата и подравнете. 4.Шоколада и олиото сложете в купа и стоплете в микровълнова на средна топлина и разбъркайте.Ако му трабва още ,върнете за малко да се позатоли.Сипете върху крема и разнесете по цялата повърхност.Оставете сладкиша много добре да изстине и режете на кубчета.За да не се напука шоколада,режете с много тънък нож,който държите вертикално и само влачете по сладкиша. Приятен дъждовен ден на всички!Градинката ми има нужда от пролетен дъжд...

6 коментара:

  1. Много ми харесва сладкиша ти, много е примамващ, а градинката ти е невероятна. Поздравления и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Харесах го още във ФВ!Всъщност си го бях харесал от там, където си го прочела, но сега ме убеждаваш , че е и вкусен!Много добре изглежда !Поздрави!А градинката е ти е много симпатична!

    ОтговорИзтриване
  3. Определено изглежда, а и звучи вкусно. Винаги ми харесват подобни странни идеи (особено за десерти).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз ги правих преди години, страхотни са наистина.
    Поздрави, Живе.:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Примамливо изглежда и естествено - вкусен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. От 2 години издирвам тази рецепта, това е един от най-вкусните сладкиши, които съм яла! Благодаря много за рецептата, нямам търпение да я направя!!!

    ОтговорИзтриване