понеделник, 29 юли 2013 г.
Пълнени патладжани по гръцки
Необходими продукти:
3 средни патладжана
250 г. кайма смес
1 средна глава лук
сол, черен пипер на вкус
1-2 ч. л. сух риган
шепа пресен магданоз
за сос бешамел:
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
300 мл. прясно мляко
кашкавал
1 голямо яйце
сол на вкус
Приготвяне:
Измийте патладжаните и отрстанете дръжките им. Разделете на две половинки с няколко разреза по тях.
Посолете патладжаните и ги оставете настрана за 15-20 мин в съд с вода. След това се подсушават и леко се изпържват от двете страни.Аз малко се поолях,но не пречеше на вкуса.
През това време може да направите плънката. Загрейте малко мазнина и запържете в нея нарязания на ситно лук. Добавете каймата и бъркайте, докато се побелеее отвсякъде и стане на трохи. Посолете, подправете с черен пипер и риган. Добавете вътрешната част на патладжана, нарязана на ситно. Оставете плънката да се запържи, на финала добавете и ситно нарязания магданоз, разбъркайте и отстранете от котлона.
Загрейте фурната на 180 градуса. Патладжаните подредете в леко намазнена тавичка.
За соса бешамел загрейте маслото в тенджерка. Когато се разтопи прибавете две пълни супени лъжици брашно и бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучки. Прибавете към тази смес затопленото прясно мляко и бъркайте енергично. Следете гъстотата и имайте предвид, че когато се добави яйцето, той ще стане по-рядък. Когато прецените, че сосът се е сгъстил достатъчно, го отстранете от котлона. Посолете го на вкус, добавете настърган кашкавал и бъркайте,докато се разтопи. Разбийте яйцето в една купичка. Хубаво е да сте го извадили предварително от хладилника, за да не се пресече в топлия сос. Добавете го на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Когато сместта се хомогенизира, сосът е готов.Оставих го леко да се охлади,да не е съвсем течен.Продуктите ми сигнаха точно за тезипатладжани.
Плънката се разпределя върху патладжаните.
Притиснете я хубаво, за да не изпада. Залейте отгоре всяка лодка с няколко лъжици от вкусния бешамел,
настържете още кашкавал и запечете до приятен златист цвят - около 30-40 мин.
С една половинка така хубаво си хапнах-и засища.
Сервирайте ястието топло с домашен хляб.
Заслужава си времето ,което ми трябваше за направата на тези вкусни ястия.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ибаси...:)
ОтговорИзтриване