неделя, 28 юли 2013 г.

Домашен хляб


И да кажа нешо от наученото за хлебните изделия.
Количеството на водата зависи от типа на брашното, стайната температура и влажността на въздуха.
Пълнозърнестото брашно поема повече вода в сравнение с бялото.
Захарта ускорява заквасването на маята.
Пресятото брашното прави хляба по-пухкав.
Пълнозърненото, ръженото, ечемиченото, царевичното и всички останали брашна освен пшеничното са тежки брашна.
Хлябът правен само от тях, без примес на бяло брашно, става тежък и по-клисав. Затова добавяйте и бяло брашно.
Солта не трябва да влиза в допир със закваската,а да се прибавя с пресятото брашно.
И докато слагах хляб да се пече върху хартия ,забелязах че се се появява влага след изпичането.Затова е хубаво дасе пече в тава ,поръсена с брашно.
Тефлоновите тави също не са подходящи за печена на хляб.
Ето последните ми приготвени хлябове.


Продукти
1кг. бяло брашно от твърда пшеница
250 гр. пълнозърнено брашно
1 кубче хлебна мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2-3 с.л. зехтин (или олио)
700 гр. хладка преварена вода

ПРИГОТВЯНЕ
Размиваме хлебаната мая с 1ч.ч. хладка вода, 1 ч.ч. брашно и 1 с.л. захар. Покриваме съда и изчакваме 20 минути, за да шупне.Пресяваме брашното заедно с 1 с.л. сол. Това се прави, за да поеме въздух брашното и да стане пухкав хляба .
Прибавяме зехтина, маята и водата към брашното, като бъркаме с лъжица, а след това замесваме , докато получим гладко ,меко тесто.Покриваме тестото с прозрачно фолио или памучна кърпа и оставяме да втаса (за около 1 час).
Замесваме отново тестото за 1-2 мин и оформяме от него две питки, които поставяме в тава, наръсена с малко брашно.
Покриваме с прозрачно фолио или лека памучна кърпа и изчакваме около 20-30 мин, за да набухне отново.Аз го оставям леко затоплена и изключена фурна с няколко прореза отгоре или надупчвам с клечка.

Когато бухне,увеличавам градусите на 180.
Това се прави, за да диша и да се изпече по-добре отвътре.
Печем до тъмно златисто (за около 40-45 мин) .
Изваждаме готовият хляб върху скара и изчакваме да се охлади.

като гоизвадих от фурната кората беше много твърда-аз го покрих с кърпа и докато изтина,кората поомекна и хляба стана една малка фантазия.Големият ми син каза,че по-вкусен хляб не е хапвал.


3 коментара:

  1. Фантастичен хляб! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастичен хляб си изпекла! А съветите са от точни по-точни!
    Всичко което си писала за техниката е от вярно по вярно!!!!
    Имам една питанка: моля те напиши какви марки брашна си ползвала,
    - бяло брашно от твърда пшеница
    - пълнозърнено брашно
    Пиша една рецепта за паксимади и се убих да търся каква марка да посоча като за тези видове.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване