вторник, 3 септември 2013 г.

Баница с кайма и патладжан

Продължавам с вкусотиите на Пепчо.Правила съм баница с кайма,но тази определено много ни хареса.Патладжана изобщо не се усеща.Спазих рецептата и продуктите си бяха точни.



Продукти:
1 пакет фини кори за баница - 500гр.

500 гр. кайма
3 малки (2 средни) патладжани (около 500 гр. непочистени)
50-60 мл мазнина (олио, зехтин)
3-4 ск. чесън
1 морков, 1 глава лук (или 1 с.л. универсална подправка)
300 мл доматен сок (или 3 настъргани домата)
150 гр. пушено сирене
150 гр. кашкавал
1 ч.л. риган
сол на вкус

3-4 яйца
50 мл прясно мляко
щипка сол
150 гр кашкавал

1 с.л. масло за намазване на тавата

Приготвяне:
* Патладжаните се белят, нарязват на кубчета и поставят в пресолена вода, да си пуснат горчивия сок.
*Лука и моркова, ситно нарязани се задушават в мазнината и мъъъничко вода. (или пък лъжица от подправката с още малко лук и морков)
* Прибавя се измития и оцеден патладжан, половината доматен сок (настъргани домати) задушава се за 10-15 мин. до извирането на течността.
* Прибавя се и каймата, намачква с вилица (или ръчния пасатор от кухненския прибор) , запържва се 2-3 мин. и прибавят останалите домати и намачканите скилидки чесън.
* Задушават се всичко без капак на тенджерата, докато остане на мазнина, прибавя се ригана и отстранява от котлона; охлажда се.
* Тавата се намазва тънко с маслото.
* Поставят се 3-4 кори - краищата им се вдигат по сраниците на тавата.
* Поставят още 2-3 кори на дъното, следва ред плънка - плътно разстлана по корите.
* Следват нови 2-3 кори, след тях - пушеното сирене, нарязано на кубчета.
* Отново 2-3пласта кори, плънка, следва настърган кашкавал.


Общо плънката отива на 2-3 пласта.
* Преди да се сложат последните 2-3 кори на баницата - онези, които висят над ръбовете на тавата се завиват навътре, поставят се последните кори и загъват към стените на тавата.Тъй като колкото и да се изварява плънката, все остава малко течна част,и аз като Пепи наклоних тигана, отцедих я и намазах тези кори с нея, да не остават сухи.

* Поставя се в загрята фурна и пече на 180*
* Когато се зачерви леко се изважда тавата, нарязва баницата и залива със сместа от яйца и прясно мляко с щипка сол.
* Разклаща се тавата, за да поеме заливката надолу, поръсва се с останалия 150 гр. настърган кашкавал и запича до зачервяване.



След като я извадих от фурната,я завих с кърпа,за да омекне.Изчаква се да поизстине-15-20 минути, преди да се нареже и хапва.

Тази банища трябва да се направи още веднъж,докато имам домашни патладжани в къщи...

Няма коментари:

Публикуване на коментар