Продукти:
1 кг. чушлета рибки
2 кг. зелени чушки-при мене бяха и червени
1 купичка белен чесън
2 връзки копър
2 връзки магданоз
600 мл. оцет
600 мл. олио
1 и 1/2 с.л. сол
1/2 с.л. захар
Изпечете и двата вида чушки-големите обелете ,а малките ги оставете така.
През това време си обелете една купичка чесън.Нарежете на ситно копъра и магданоза.
Смелете всички чушки в блендерНастържете чесъна на ситно-аз го сложих и него заедно с чушките в блендера.
В тенджера смесете смлените чушки, чесъна, копъра, магданоза, солта, захарта и залейте с оцета. Разбъркайте хубаво.
Кипнете олиото и залейте сместа с него.
Отново разбъркайте хубаво. Оставете сместа 3 часа, като от време на време я разбърквайте, за да поеме олиото.
Затворете в бурканчета. Не се вари,но аз го държа в хладилника за всеки случай.Нищо не пречи да се стерилизира.От половин доза напълних ето тази йена.
Кате ,благодаря за рецептата-ще правя още от апетитката когато оберем и последните чушки от градината.
Здравейте,
ОтговорИзтриванеС интерес следя рецептите, които публикувате.
Преди ден направих апетитката. Количеството на оцета и олото (600+600 за 3кг чушки) и съотношението им 1:1 леко ме озадачиха, така че сложих доста по-малко: на 3.5 кг чушки - 100 гр оцет и 300 гр олио (спазих типичната пропорция 1:3, пак се получи доста кисело. но това отчитам като въпрос на предпочитание и вкус.
Искам да ви попитам, съхранявайки апетитката в хладилник, колко дълго издържа? Разбирам, че без стерилизиране, съхранението й в килера не е препоръчително.
Пожелавам ви хубав ден!
Галина