събота, 5 октомври 2013 г.

Бухтите на Ирма

Бухти правя за първи път,но тези така да ми харесаха на вкус,че това ще ни стане любима закуска.Както и децата бяха в къщи с малката бебка и закусихме доволно,че и останаха доста.От тази доза излизат  бухти,като за голямо семейство.Ирме,благодаря за рецептата и най-вече на майка ти!

Ето и самата рецепта,която не съм променила с нищо.

Продукти

3 яйца
1 ч.л. сол
400 мл. кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч. мазнина (олио и разтопено масло 1:1)
300 гр. сирене
брашно за средно меко тесто (около 700 гр.)
1 бакпулвер

отделно, за пържене
около половин литър олио

Приготвяне

В голяма купа разбийте яйцата със солта.
Отделно разбийте киселото мляко със содата и го добавете към яйцата.
Пресейте брашното с бакпулвера и добавете половината, в яйчната смес. Разбъркайте добре и добавете мазнината на тънка струя. Доомесете тестото с останалото брашно, като малко преди края добавете натрошеното сирене.

Нека сиренето не е много ситно натрошено, защото докато доомесвате тестото, а и при разточването му, ще се смачка допълнително и няма да се усеща!

Оставете тестото да си почине 30 минути, след което го разточете върху набрашнена повърхност, на кора с дебелина 1 пръст.
Нарежете на желани форми и едва тогава сложете да се загрява дълбок тиган с олио, на среден огън.
След като мазнината се загрее добре, изпържете бухтите до златист загар от двете страни. 
Отцедете от излишната мазнина върху домакинска хартия.
В бухтичките се образуват празни кухини,които може да напълните с каквото си пожелаете.


2 коментара:

  1. Живе, и аз съм хвърлила око на тези бухти!
    Твоите са много апетитни!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за доверието, Живе!
    Наистина дозата е за голямо семейство :) От същото тесто, но без сирене в него, можеш да завиеш и пирожки, в които да експериментираш с пълнежа. Тестото е подходящо и за печене.
    Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване