неделя, 17 ноември 2013 г.

Торта Малаков


Изминаха доста дни от Димитровден,когато моят Драго имаше рожден ден и за когото направих тази торта.Получи се много вкусна,а и бързо се приготвя-без  печене .
Продукти:
30 бишкоти " Савоярди"
100гр. кайсиево сладко
За блата:
60 г брашно
1 яйце
1 жълтък
100 г захар
125 г заквасена сметана
50 г орехи
60 г какао
65 мл олио
1/2 с. л. бакпулвер
За ваниловия крем:
350 мл прясно мляко
60 г захар3 жълтъка2 с. л. нишесте1 ванилия300 мл животинска сметана1 патетче желатин
300 мл животинска сметана
100 мл прясно мляко
1/2 пакетче желатин
150 г филирани бадеми
3 бишкоти
За шоколадовия крем:
150 г шоколадов кувертюр
300 мл животинска сметана
100 мл прясно мляко
1/2 пакетче желатин
За сиропиране:
150 мл вода
150 г захар
100 мл ром
За украса:
200 мл животинска сметана

Приготвяне:
Орехите се смилат и се смесват с останалите продукти за блата. Разбърква се с лъжица до хомогенизиране.Тестото се разпределя в силиконова форма и се пече се в загрята на 180 градуса фурна за 10–12 минути. След това се охлажда.
Нишестето за крема се разтваря в малко мляко и се добавят жълтъците и захарта. В 3 с. л. вода се разтваря желатинът. Останалото мляко се кипва с ванилията. Дърпа се от котлона и се оставя 5 минути да се охлади.Налива се към жълтъците на тънка струйка, при постоянно бъркане. Всичко се слага на котлона и се вари до сгъстяване. Отстранява се от огъня и се оставя леко да се охлади.Желатинът се разтопява в микровълновата и се налива на тънка струйка към крема при постоянно бъркане. Оставя се да се охлади до стайна температура.
Сметаната се разбива леко и се добавя към охладеният крем. Оставя се да престои 5–6 минути.Желатинът за шоколадовия крем се накисва в 3 с. л. вода. Млякото се кипва и с него се залива натрошеният шоколад. Бърка се до хомогенизиране.Желатинът се разтопява в микровълновата и се добавя към шоколада при постоянно разбиване с миксер. Оставя се да се охлади до стайна температура.Добавя се леко разбита сметана и се разбърква. Оставя се да предстои 5-6 минути.

От водата, захарта и рома се прави сироп.Блатът се заравнява с нож и се слага във форма. Сиропира се.Желето се загрява в микровълновата и с него се намазва блатът. 

Отгоре се разстила шоколадовият крем.Бишкотите се сиропират леко и се подреждат върху шоколада. 



Разпределя се половината от ваниловия крем. Отново се слагат сиропирани бишкоти и се завършва с бял крем.
По рецепта е с бял крем,но на мен шоколадовия ми дойде повече и завърших с него.



Тортата се оставя за 6 часа в хладилник, за да стегне. Формата се отделя от стените внимателно с нож и се изважда. Сметаната за украсата се разбива и с част от нея се зафилва тортата.

Така добре си изкарахме на  село-хубаво време,чудесна компания...

Да си ми е жив и здрав Драго!Обичам те,маме и ти благодаря за красивата и сладка внучка с която ме дари!Няма по-голямо богатство от това....


Източник-тук

4 коментара:

  1. Изглежда божествено вкусна и малко трудоемка, но целта оправдава средствата. Ще я приготвя, защото не само ми намига от снимките,а и е по вкуса на всички у дома. Прекрасно предложение. Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Не трудоемка,но трябва време да имаш повечко,защото почти след всеки крем е хубаво да престои в хладилника,Нинче.

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, всички да сте живи и здрави! А рожденикът да те радва все така. :)
    Поздравления за чудесната торта!
    Хубава вечер от мен. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, шоколадова Малакоф! Прекрасна е станала тортичката, Живе! Браво! Да ти е жив и здрав Драго!

    ОтговорИзтриване