неделя, 1 декември 2013 г.

Блатова торта

Продукти:
за блата

6 яйца
150 гр. захар
180гр. брашно

сироп

150гр. захар
300гр. вода
1 есенция

крем

500гр. течна сметана
100гр. инстантен крем
250гр. вода

150гр. конфитюр

шоколадова глазура

300гр. шоколадова глазура
олио 100гр
панировка -крокант-150гр.

Приготвяне:
Сваряване рядък захарен сироп-ври 5 минути  и го оставяме да изстине.
Приготвяме блата,като разбиваме отделно белтъците и желтъците.Постепенно сипваме по малко от брашното и съвсем леко разбиваме пандишпановото тесто.Покриваме форма за торта с хартия-23 см. и сипваме сместа

 и печем на 180градуса около 30 минути.


Шоколада разтопяваме на водна баня и сипваме на тънка струйка олиото.Бъркаме да се хомонизира.Прецеждаме през цедка.


Инстантния крем се разтваря в студена вода-1:2,размива се и се разбива с мексер.Студената сметана се влага на струя до пълно поемане.Разбива се докато се получат връхчета.Крема се разделя на 3 части.
Когато блата се изпече,вади се от фурната и се оставя да се охлади напълно.Добре е това да стане за 8-10 часа,дори може и да се прибере във фризера и на другия ден да се изкара ,да се остави да се размрази и да се разреже на 2 или 3 блата.
Горната повърхност на блата е основа на тортата.
Сиропираме с половината  захарен сироп и покриваме с 1/3 от сметановия крем като заграждане от средата  към  краищата.

Отгоре намазваме с лек конфитюр.


Основата на блата е лице на тортата.Слагаме и втория блат,сиропираме и

и мажем крем
Преместваме тортата на подложка и панираме с крокант.
Гарнираме  отгоре с пош и корнет.Върху хартия рисуваме различни елементи и украсяваме върху тортата.
И парче.
Беше сочна и вкусна.

9 коментара:

  1. Усъвършенстваш се все повече и повече ,нямаш спирка ,приятелко!!!
    Страхотно си се справила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Живче, направо си е разкошна тази торта! Браво и поздрави!!! :)

    ОтговорИзтриване
  3. И тук да кажа - тортичката ти е станала чудесна, лека и нежна!
    Не ми се мисли какво ни очаква в близките дни ;) И няма никакво съмнение колко щастливи правиш близките си покрай този курс. Внимавай само да не им качиш килцата с тези вкусотии, че идат и празници след празници! ;)))

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря,момичета!Това с килограмите дано не се превърне в проблем-няма много да се отпускам в правенето.
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Охо, сладкарският курс е влязъл в действие:) Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. леле,ти задмина сладкарите,Живе,уникално си нарисувала тортата,браво!Страхотно,много ме впечатли!Прегръдка от мен с пожелание за щастливи декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Живе, страхотна е! Изпипана до съвършенство! Браво, мила, поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  8. Уау, страхотна художничка си, Живе! С пожелания за неспирно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване