за блата
6 яйца
150 гр. захар
180гр. брашно
сироп
150гр. захар
300гр. вода
1 есенция
крем
500гр. течна сметана
100гр. инстантен крем
250гр. вода
150гр. конфитюр
шоколадова глазура
300гр. шоколадова глазура
олио 100гр
панировка -крокант-150гр.
Приготвяне:
Сваряване рядък захарен сироп-ври 5 минути и го оставяме да изстине.
Приготвяме блата,като разбиваме отделно белтъците и желтъците.Постепенно сипваме по малко от брашното и съвсем леко разбиваме пандишпановото тесто.Покриваме форма за торта с хартия-23 см. и сипваме сместа
и печем на 180градуса около 30 минути.
Шоколада разтопяваме на водна баня и сипваме на тънка струйка олиото.Бъркаме да се хомонизира.Прецеждаме през цедка.
Инстантния крем се разтваря в студена вода-1:2,размива се и се разбива с мексер.Студената сметана се влага на струя до пълно поемане.Разбива се докато се получат връхчета.Крема се разделя на 3 части.
Когато блата се изпече,вади се от фурната и се оставя да се охлади напълно.Добре е това да стане за 8-10 часа,дори може и да се прибере във фризера и на другия ден да се изкара ,да се остави да се размрази и да се разреже на 2 или 3 блата.
Горната повърхност на блата е основа на тортата.
Сиропираме с половината захарен сироп и покриваме с 1/3 от сметановия крем като заграждане от средата към краищата.
Отгоре намазваме с лек конфитюр.
и мажем крем
Преместваме тортата на подложка и панираме с крокант.
Гарнираме отгоре с пош и корнет.Върху хартия рисуваме различни елементи и украсяваме върху тортата.
И парче.
Беше сочна и вкусна.
Усъвършенстваш се все повече и повече ,нямаш спирка ,приятелко!!!
ОтговорИзтриванеСтрахотно си се справила!
Прегръдки!
Живче, направо си е разкошна тази торта! Браво и поздрави!!! :)
ОтговорИзтриванеИ тук да кажа - тортичката ти е станала чудесна, лека и нежна!
ОтговорИзтриванеНе ми се мисли какво ни очаква в близките дни ;) И няма никакво съмнение колко щастливи правиш близките си покрай този курс. Внимавай само да не им качиш килцата с тези вкусотии, че идат и празници след празници! ;)))
Благодаря,момичета!Това с килограмите дано не се превърне в проблем-няма много да се отпускам в правенето.
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Охо, сладкарският курс е влязъл в действие:) Браво!
ОтговорИзтриванеДааа,вече практикуваме....
ОтговорИзтриванелеле,ти задмина сладкарите,Живе,уникално си нарисувала тортата,браво!Страхотно,много ме впечатли!Прегръдка от мен с пожелание за щастливи декемврийски дни!
ОтговорИзтриванеЖиве, страхотна е! Изпипана до съвършенство! Браво, мила, поздравявам те!
ОтговорИзтриванеУау, страхотна художничка си, Живе! С пожелания за неспирно вдъхновение!
ОтговорИзтриване