петък, 30 май 2014 г.

Карамелени пасти

И това направихме в курса по сладкарство.Със сиропирани блатове от карамелен сироп/колер/.Блатовете са пандишпанови върху релефна платка.Крема е с карамелен топинг.

Продукти за платката:
6 яйца
150гр. захар
150гр. брашно
15гр. какао
40гр. масло

Сироп колер:
200гр. захар
300гр. вода
1 ванилия

Карамелизираме захарта,прибавяме топла вода и вимаваме че пръска.Правим го извън котлона.


После връщаме докато се разтопи.





Оставяме да се охлади и започваме платката.
Разбиваме отделно белтъците с по-голямата част от захарта  , жълтъците с 1/3 от захарта.В купа сипваме жълтъците и на порции сипваме белтъците и брашното с какаото като ги редуваме.Накрая по малко сипваме и разтопенотомасло и объркваме на ръка.Сипваме в/у декоративното килимче.

Заравняваме .


Печем на 200 градуса 8-10 минути.


Обръщаме ,за да се охлади.



За крем парфе с карамелен топинг
Избиваме обикновен сметанов крем-500-600 гр.
Накисваме 20гр. желатин  и 80гр. вода
Сваряваме карамелен топинг от 100 гр. захар до блед карамел,50гр. масло и 100гр. вода и варим от 3 до 5 минути.


На дъното на облодънен басан прецеждаме карамеления топинг,охладен до 40- 50 градуса,+ желатина и той 40-50 градуса и избития сметанов крем.Може да се обърка на ръка,както правим в курса.


От охладената декоративна платка изрязвам основи,дъно , страни и средна платка.


Основите се потапят в карамеления сироп колер


и се поставят по формата.

Облепват се стените-излишното се изрязва с ножица.



Половината от парфето си сипва с лъжица и се разглажда.



 Слага  се средната платка,предварителнонапоена със сироп-не прикалявайте,за да не потъне.Отгоре се слага останалия крем и се заглажда.

Покрива се с платка.

Сиропираме леко.



.Охлаждаме 12/24 часа в хладилник или 1 час във фризер.

Ето го готово.Режев на пасто с грамаж 100-120 гр.

Декорираме с карамелени фигури.

За карамелените фигури:
Надъното на дебелостенен съд пставяме 100 гр. изомалтоза/нещо като изкустнена захар/на слаб огън да се разтопи и ври до 180 градуса.Настрана добавяме 30гр. топла вода на порции.


Връщаме на котлона пак до 180 градуса.



Фигурите са работат на 120 градуса


 върху силикнотово  килимче или хартия за печене.


Килимчето се прегъва откъм ьгъла и се държи докто се охлади фигурата.


Може да се сложи на дъното на форми от по-плътен силикон и да се загрее във фурната за няколко минути.



Изважда се и с клечка се издърпват конци.


Ето такива фигурки се получиха:

Беше доста  интересно за мен,защото никога не бях правила нещо подобно.




Няма коментари:

Публикуване на коментар