Продукти:
350- 400 гр. козунак,
300 мл. инстантно кафе,
15 гр захар.
За крема:
1 л. прясно мляко,
4 бр. яйца,
1 ч.ч. /250 мл./захар,
85 гр. брашно- малко повече от половин ч.ч
4 бр. ванилии,
2 с.л. ром.
или сметана
или сметана
аз направих и с двата варианта крем,като между блатовете сложих сладко от вишни
направих и една част с бисквити-крема е много пухкав и ароматен
Начин на приготвяне:
Крем: 800 мл. мляко с половината захар слагаме на нагревателния уред да се сгорещи. Яйцата разбиваме с останалата половина захар на пяна. Прибавяме ванилиите и рома. Брашното пресяваме и размиваме с 200 мл. мляко. Смесваме с разбитите яйца. Гледаме да няма бучици. След като заври млякото, намаляваме огъня до умерен и прибавяме сместа от яйцата и брашното. Бъркаме постоянно докато се получи гъст крем. Сваляме от огъня.
Нарязваме козунака на филийки с дебелина около 1 см. Изстиналото кафе омесваме с 15 гр.захар. Топим козунака в него и редим половината на дъното на съд. Аз понеже си имам по-рядко желе и използвам за сиропиране.Заливаме с 1/2 част от горещия крем. След това още един ред накиснат козунак и пак крем. Оставяме да престои 12-24 часа в хладилник.
Така си похапнахме на село .Времето дъждовно,но приятно си ръмеше...
.
Няма коментари:
Публикуване на коментар