събота, 3 май 2014 г.

Козуначен браунис


За днешния празник-Борис,който не сме празнували  до сега,но днес решихме да съберем с децата по този повод.И набързо спретнах една вкусна тарта и този не по-малко вкусен сладкиш.
С благодарности към Дианка за тази вкусна рецепта.При нея винаги има какво да се хареса и направи.

Продукти за тава 20х20 -моята беше малка и  продълговата.Увеличих мааалко дозата.

1/2 ч.чаша масло
7 супени лъжици какао на прах
3 ч.чаша средно-фини свежи трохи козунак
1 ч.л. бакпулвер,"Д-р Йоткер"
1/4 чаша нарязани ядки
3 яйца
3 супени лъжици гъсто кисело мляко или заквасеа сметана
1 ч. чаша захар
аромати: ванилия, ром и корички на "Д-р Йоткер"

Глазура:
100гр. шоколад
1/2 к.ч. пр. мляко
кубче масло



Предвидената тава се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява на 175С.
В блендер смлях  козунака до средни трохи.
Разтопява се маслото. Поотделно се смесват трохите с бакпулвера, захарта, какаото и смлените ядки. 


Яйцата със заквасената сметана. Обединява се цялата смес, ароматизира се и разбърква до хомогенизиране. Полученото тесто с гъста консистенция се изсипва в приготвената тава и се пече в затоплената фурна в продължение на 25-30 мин., до леко суха клечка.

 Изважда се от фурната и се оставя за пълно охлаждане в съда. Както повечето печива от вида "браунис" за по-добър вкус е желателно да престоят няколко часа.При нас престоя 2 часа и ни хареса.


За глазурата-в купа сложих шоколада,млякото и маслото и разтопих в микровълновата на ниска температура.Охлажда се леко и се залива сладкиша.

Само за шокоманяци.....

Хубави почивни дни!


3 коментара:

  1. Изглежда чудесно, Живе, и на мен ми изглеждаше много любопитен този сладкиш. :)
    Само не разбрах много за празника...
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Как съм го пропуснала, Живе,
    благодаря ти - много се радвам, че ви се е харесал...
    Твоят козуначен браунис изглежда страхотно, а изпълнението в стъпки е чудесно допълнително пояснение.
    С твое позволения бих сложила линк към рецептата.
    Здрави, честити и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря,Гери,Дани!
    За мен е удоволствие ,че наминахте...

    ОтговорИзтриване