четвъртък, 3 юли 2014 г.

Карамелена добуш торта Ветрило

Такава беше моята задача при изпита в сладкарския курс.
Рецепта:

8 яйца
200гр. захар
200гр. брашно
0,15 гр. какао

Изработват се 4 броя декоративни добуш платки.Най-тънката платка се оставя за направата на ветрило.Декорацията е с пош и гладък шприц.
Разбиват се с миксер отделно белтъци с по-голамата част захар и жълтъци с по-малко  захар,постепенно се прибавя брашното.Всичко се разбърква на ръка.





Ако желаем оставяме малко смес и объркваме с какао за декорация на платките.


Добре е платките да бъдат изпечени 1 ден преди сглобяване на тортата.

Пекат се 8/10 минути на 180 градуса.

Сироп за трампиране-колер
Разтопяваме до блед карамел 300гр. захар,прибавяме 400мл. топла вода-варене3 до 5 минути.
За крем карамелено прафе
Накисваме 20 гр. желатин в 80гр. вода,след набъбване  се разтопява -темпериране 50градуса.

Сваряване на карамелен топинг
Разтопяваме 100гр. захар до блед карамел+50гр. масло и 100гр. топла вода-варим от 3 до 5 минети.Топинга топъл сепрецежда в купа и се охлажда.
Избиваме 400гр. студена течна сметана до гъст крем.

Парфето се изработва след като се трампира/сиропира/ първата платка.
Към карамеления топинг се прибавя желатина и сметановия крем.
!Много бързо объркваме на ръка.Крема се дели на 2 равни части и се зафилва след 1 и 2 платка,като се спазва правилото че количеството на крема е 3 пъти повече от дебелината на платката.



Всички платки се сиропират.





Слага се и 3 платка,сиропира се и тортата се прибира във фризер за 30 минути или хладилник

За ветрилото
Платката-/4-тата/   се обръща с дъното нагоре върху намазнен с олио плот.

В съд с дебело дъно разтопяваме 100гр. захар кристал до блед карамел,изключваме котлона и прибавяме 50 гр. масло-хомогенизираме.
Внимание!Горещата глазура се изсипва върху платката и много бързо се разглажда със сух нож.

Обратната страна на ножа се намазва с твърдо маслои се маркирана ветрило.
С прав  и остър нож се нарязват пластините преди да стегнат.



Тортата се изважда от хладилника и се освобождава от ринга.


Намазва се със разбита сметана отгоре и отстрани..



Панира се с крокант само отстрани.


Маркира се с нож.




За 22 см. торта  парчетата са 16 
За 26 см. торта-18 парчета
ВСЯКА ЧАСТ ГАРНИРАМЕ СЪС СПИРАЛА ОТ СМЕТАНА.
Върху спиралите подреждаме карамелените пластини.


С тънък курнет се украсяват със сметана.



Ето така:


12 коментара:

  1. Еееее,Живе това си направо професионално изпълнение!Браво,момиче!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, отличничка си ти! Тази торта винаги ме е впечатлявала.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви,момичета!
    Вече ми е любима като вкус.С този карамелен аромат направо ме плени.Ще напиша и рецептата почти стъпка по стъпка,както я правихме в училището.

    ОтговорИзтриване
  4. Живе,адмирации за отличния резултат!Вече си дипломиран сладкар!С интерес ще очаквам да споделиш рецептата,живо ме интересува карамела най-вече,има много привлекателен кехлибарен цвят.Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна е, приготвена и красиво украсена от истински професионалист! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Браво, браво, комплименти, мила, страхотно изпълнение! Тази карамелена приказка се надявам да споделиш и в подробности по натам:). Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Живе, това с Ради ли го сътворихте;) Да вземеш и детето с теб на курса да помага. Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  8. Браво! Чудесно си се справила! Тортата е невероятна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Курса свърши-Ради ще участва в домашните приготовления.
    Благодаря на всички за милите коментари.

    ОтговорИзтриване
  10. Предполагам само колко е вкусна! Професионално изпълнение на тортата :)

    ОтговорИзтриване