Честит празник на всички именници!
Този път във формата сложих ленти хартия ,за да увелича височината на погачата.И тя стана за чудо и приказ!
Стига съм я хвалила-ето и рецептата:
1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1с.л. лимонов сок
1/2 ч.ч. разтопено масло
3 яйца-отделям 1 жълтък за намазване
около 4 – 5 ч.ч брашно до меко тесто
1 пак. суха мая
около
100 грама масло
300 – 400 грама сирене
По желание може да сложите шарена сол или други подправки
Маята се разтваря в малко мляко и захарта и се оставя да шупне. В дълбока купа се замесват всички продукти и тестото се оставя да почине за около петнайсетина минути, покрито с влажна кърпа.
Разделете тестото на две части, които се разточват на тънки кори. Намажете първата с половината масло, сложете сиренето, подправките , захлупете с другата. Втората кора се маже с останалото масло. Разрежете така получената платка на ленти
100 грама масло
300 – 400 грама сирене
По желание може да сложите шарена сол или други подправки
Маята се разтваря в малко мляко и захарта и се оставя да шупне. В дълбока купа се замесват всички продукти и тестото се оставя да почине за около петнайсетина минути, покрито с влажна кърпа.
Разделете тестото на две части, които се разточват на тънки кори. Намажете първата с половината масло, сложете сиренето, подправките , захлупете с другата. Втората кора се маже с останалото масло. Разрежете така получената платка на ленти
и ги завийте по диагонал заедно.
Така полученото руло, се увива на венец , поставя се в намаслена тава и се оставя да втаса за около 30 – 40 минути…Ако е останало масло се намазва отгоре.
След като втаса,намазвам с жълтъка разбива с малко олио и няколко капки прясно мляко.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Изважда се от формата и на решетка се оставя покрита да изтине.След това се чупи и кой колкото му е сладко-на нас ни беше много сладко....
Хубава вечер на всички!
Направо си е чудо и приказ, Живе! Отчупвам си парченце за здраве на цялото ти семейство. :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЖиве, прекрасна е!
ОтговорИзтриванеИма ли по-хубаво нещо от питка направена с ръцете си.
Когато се влага желание и малко любов, винаги се получава два пъти по-вкусна!
Поздрави и прегръдки!
Чудесна е, Живе!
ОтговорИзтриванеДа сте здрави и нека Богородица ви закриля!
Прегръдки!
Приказна е, Живе!
ОтговорИзтриванеБъдете живи и здрави!
Живе, чудна ти е питката! Оформянето гледах някъде из Интернета, но при теб много ясно е показано и ще се възползвам!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Изкушаваш ме да отида да меся по никое време, Живе! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна питка! Браво!
В момента втасва засукана на венец;))
ОтговорИзтриванеАз да попитам за маслото - 1/2 чаша разтопено се омесва в тестото, и още 100 гр се използва за намазване на пластовете. Правилно ли съм разбрала? Мерси предварително.
ОтговорИзтриване