петък, 15 август 2014 г.

МАСЛЕНИЦА/МЕСЕНИЦА СЪС СИРЕНЕ И МАСЛО

Честит празник  на всички именници!

Една  вкусна месеница от блога на Диди.Случайно попаднах на него и не сгреших в избора си.Днешния празник винаги свързвах с ходенето на Бачковкия манастир с моите родители,когато бях дете.Тогава не беше толкова застроено и се спеше навън,музика с оркестър свиреше до зори и хората полегнали до колите си ,хапват и пийват колкото им душа иска.А на другия ден беше голямата навалица...Но се добирахме до свещенната икона -нали за нея идвахме.
Този път във формата сложих ленти хартия ,за да увелича височината на погачата.И тя стана  за чудо и приказ!
Стига съм я хвалила-ето и рецептата:



1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1с.л. лимонов сок
1/2 ч.ч. разтопено масло
3 яйца-отделям 1 жълтък за намазване
около 4 – 5 ч.ч брашно до меко тесто
1 пак. суха мая

около
100 грама масло
300 – 400 грама сирене
По желание може да сложите шарена сол или други подправки

Маята се разтваря в малко мляко и захарта и се оставя да шупне. В дълбока купа се замесват всички продукти и тестото се оставя да почине за около петнайсетина минути, покрито с влажна кърпа.
Разделете тестото на две части, които се разточват на  тънки кори. Намажете първата с половината масло, сложете сиренето, подправките , захлупете с другата. Втората кора се маже с останалото масло. Разрежете така получената платка на ленти 


 и ги завийте по диагонал заедно. 


Така полученото руло, се увива на  венец , поставя се в намаслена тава и се оставя да втаса за около 30 – 40 минути…Ако е останало масло се намазва отгоре.


След като втаса,намазвам с жълтъка разбива с малко олио и няколко капки прясно мляко.




Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Изважда се от формата и на решетка се оставя покрита да изтине.След това се чупи и кой колкото му е сладко-на нас ни беше много сладко....

Хубава вечер на всички!


8 коментара:

  1. Направо си е чудо и приказ, Живе! Отчупвам си парченце за здраве на цялото ти семейство. :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, прекрасна е!
    Има ли по-хубаво нещо от питка направена с ръцете си.
    Когато се влага желание и малко любов, винаги се получава два пъти по-вкусна!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е, Живе!
    Да сте здрави и нека Богородица ви закриля!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Приказна е, Живе!
    Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Живе, чудна ти е питката! Оформянето гледах някъде из Интернета, но при теб много ясно е показано и ще се възползвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Изкушаваш ме да отида да меся по никое време, Живе! :)
    Прекрасна питка! Браво!

    ОтговорИзтриване
  7. В момента втасва засукана на венец;))

    ОтговорИзтриване
  8. Аз да попитам за маслото - 1/2 чаша разтопено се омесва в тестото, и още 100 гр се използва за намазване на пластовете. Правилно ли съм разбрала? Мерси предварително.

    ОтговорИзтриване