неделя, 28 септември 2014 г.

Памук погача



Тази питка обиколи кулинарните блогове,благодарение на Зиче,Правих я два пъти-първия нещо не я дочаках да втаса напълно,но втория път стана чудесна.


Продукти:


1 ч.ч. (240 мл) -топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) -топла вода
1 ч.ч. (240 мл) -растително масло
5 с.л. -захар
1 с.л.- сол
½ пак. (20 г)- прясна мая или 7гр.-суха
6 ч.ч. (840 г)- брашно
1- жълтък/ за намазване /


Маята , 1 с.л. захар,2лъжица брашно се разтварят във водата.
Сместа се оставя за 10-15 минути да шупне.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се изсипва сместа с маята, затопленото млякото, олиото.
Добавя се захарта,а солта в брашното.
Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото се дели на две части.Всяка се разточва във формата на правоъгълник ,на тънко./4мм/
С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 5см.
Навиват се на кифлички като се започва от основата.




Редят се в тава/28-30см./ покрита с хартия за печене или подмазана.
Питката се покрива и оставя 30-40 минути на топло .



Намазва се с жълтък разбит с лъжица прясно мляко.



Пече се при 180°C .

Пече се до приятен златист загар.


При мен първия път загара и дойде малко повечко.....


Мила ,Зиче,тази роза от градината на мама е специално за теб!.Благодарности за всичко,което си направила за мен-целувам те!



Ти си разкошен и мнооого добър човек!



1 коментар:

  1. Чудесна си я направила! Аз все още не съм правила памук погачата. Всъщност, по рецепта съм правила такава питка със същите продукти, само че с по-малко мазнина.

    ОтговорИзтриване