Тази погача е с малко по-различно оформяне.Видях я във ФБ от Антоанета Маринова.И на вкус е много блага-разкош ви казвам....
Продукти за тестото:
1 ч.ч. топло прясно мляко
1/2 ч.ч. топла вода
1 пакет суха мая-в рецептата беше 1 кубче,но ми се видя доста
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 с.л. кисело мляко
2 яйца и 1 белтък
2 с.л. зехтин/олио
1 жълтък за намазване
брашно до средно меко тесто-700/800гр.
Приговяне:
Замесеното тесто се оставя за 20 минути-малко време,докато се отпусне и да се работи с лекота.Разточва се на кора ,намазва се олио или масло.Аз разтопих малко масло и прибавих олио-общо половин ч.ч. мазнина.С четка намазах кората и загънах на две.
Разточих,намазах с мазнина и пак прегънах.
Така 3-4 пъти.След това навих на руло и разрязах на две по дължина.Двете части обръщам с разрязаното нагоре и усуквам като фитил.
После навивам на охлюв и оставям в тава да втаса.Ползвах 26 см форма,като отстрани сложих хартия, за да увелича височината.
След като втаса-около 30 минути,намазвам с останалата мазнина,разбъркана с жълтъка,поръсвам със семена и слагам в студена фурна.
Включвам фурната на 180 градуса,кото проверявам и ако трябва слагам фолио отгоре ,за да не изгори.
Пекох около 45 минути.Сложих върху решетка и завих с кърпа.
Топла със сиренце-няма такова удоволстие.....
Живе, иска ми се да си отчупя едно парченце, докато е още топла, топла, ммммм
ОтговорИзтриванеВеликолепна е погачата, поздравления :)
Поздрави!
Поздравления за тази ароматна погача!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Живе!
Живе, на оня обяд, за който се разбрахме, да ми донесеш малко погачка;)))Приказна е!
ОтговорИзтриванеЖиве, много е хубава, чупвам си веднага!
ОтговорИзтриванеПрекрасна питка, Живе. Срам не срам чупвам си голямо парче. Поздрави, мила.
ОтговорИзтриванеЖиве, ама отчупвам си веднага парченце, прелест е!
ОтговорИзтриванеПоздрави. :)
За всички има мили мои-отчупвайте колкото искате.....Марте,задължително ще ти направя мини погачка.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Живе,страхотна е питката,и толкова пухкава,бравос!
ОтговорИзтриванеСтрахотна погача, Живе,
ОтговорИзтриванесякаш усещам неустоимия аромат и нежен вкус.
Чудесна идея за оформление, благодаря ти,
поздрави за теб и усмихнати септемврийски дни!
Ох, леле, само от постъпковите снимки си личи какво чудо е тази погача, а от другите вече преглъщам. Браво, Живе, майстор си! Прегръдки!
ОтговорИзтриване