петък, 17 октомври 2014 г.

Пирог с лапад

И още една вкусотия от тефтерите на Марги.Правих го два пъти за една седмица.Тази година лапад имаше и до сега,та затове се чудех какво да приготвя с него.След лютите чушки попаднах и на тази рецепта:

Продукти:

500 г брашно
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
3 с. л. олио
20 г жива мая
50 мл хладка вода
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. риган

За гарниране:

300 г лапад
1 ч. ч. натрошено сирене
1/ 2 ч. ч. извара
1 ч. ч. кисело мляко
2 с. л. брашно
щипка- две сол
150 г кашкавал

олио- за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От посочените продукти се замесва тесто и се оставя да втаса.
Лапада се бланшира и изцежда.
 Разбърках млякото със солта и брашното.
Тестото вече бе втасало.
Разточих го на питка върху набрашнен плот, която прехвърлих в намазана с олио тава. Върху нея разхвърлях изцедения лапад.


Отгоре разпределих почти равномерно сиренето и изварата, полях с млечната смес и поръсих с настъргания кашкавал. 


 
Изпекох пирога в предварително загрята на 180 градуса  фурна в продължение  на 30 минути.  Готовността проверявайте с клечка за зъби ,когато кашкавалът вече е започнал леко да кафенее.
Печивото се оставя под мека кърпа за около 15 минути и се започва.

С бира,с айрян-на кой както му харесва.

5 коментара:

  1. Живе, у нас обичаме лапад и това
    е чудесно предложение!
    И каква коричка има само...
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, много вкусно се засили...

    ОтговорИзтриване
  3. С айрянче ще я пробвам, Живе, чудна е! Прекрасна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Живе, прекрасен пирог. Но предполагам, че мога да заменя лапада с някаква друга зеления, че лапад при нас не съм виждала :(((

    ОтговорИзтриване
  5. О, аз имам лапад във фризера. Би трябвало да стане и със замразен, нали?
    Хареса ми идеята. Благодаря, Живе!

    ОтговорИзтриване