500 г брашно
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
3 с. л. олио
20 г жива мая
50 мл хладка вода
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. риган
За гарниране:
300 г лапад
1 ч. ч. натрошено сирене
1/ 2 ч. ч. извара
1 ч. ч. кисело мляко
2 с. л. брашно
щипка- две сол
150 г кашкавал
олио- за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти се замесва тесто и се оставя да втаса.
Лапада се бланшира и изцежда.
Разбърках млякото със солта и брашното.
Тестото вече бе втасало.
Разточих го на питка върху набрашнен плот, която прехвърлих в намазана с олио тава. Върху нея разхвърлях изцедения лапад.
Отгоре разпределих почти равномерно сиренето и изварата, полях с млечната смес и поръсих с настъргания кашкавал.
Изпекох пирога в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути. Готовността проверявайте с клечка за зъби ,когато кашкавалът вече е започнал леко да кафенее.
Печивото се оставя под мека кърпа за около 15 минути и се започва.
С бира,с айрян-на кой както му харесва.
Живе, у нас обичаме лапад и това
ОтговорИзтриванее чудесно предложение!
И каква коричка има само...
Прегръдка!
Живе, много вкусно се засили...
ОтговорИзтриванеС айрянче ще я пробвам, Живе, чудна е! Прекрасна вечер, мила!
ОтговорИзтриванеЖиве, прекрасен пирог. Но предполагам, че мога да заменя лапада с някаква друга зеления, че лапад при нас не съм виждала :(((
ОтговорИзтриванеО, аз имам лапад във фризера. Би трябвало да стане и със замразен, нали?
ОтговорИзтриванеХареса ми идеята. Благодаря, Живе!