Много сполучлива лютеница-видях я тук и я направих.Имах зеленчуците от градината ни и стана толкова вкусна-благодаря за рецептата!Доста хора и се довериха и я направиха.
Продукти за една доза:
около 3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях)
2 кг домати
1 кг патладжан
600 гр моркови
2-3 глави кромид лук
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. оцет
1/3 ч.ч. червено вино
3 с.л. сол
1 1/4 ч.ч. олио
1 глава чесън
1 1/2 връзки магданоз
подправки по желание (черен пипер, кимион и др.), по желание можете да добавите и няколко люти чушки
Приготвяне:
Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди, докато приготвяте останалите продукти. Доматите нарежете на едри парчета и също леко посолете. Оставете на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която никак не е малко и ще трябва така или иначе да се изпари във фурната. През това време измивам и почиствам чушките и морковите и ги нарязвам на парчета. Почиствам и нарязвам на парчета и лука. Слагаме зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавяме отцедените домати и патладжани и поръсваме със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Объркваме цялата смес и слагаме да печем във фурната, която е нагласена на максимални градуси. Слагам тавата на средна скара и я покривам с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата. Печете докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти докато печете. Печенето отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 мин. Сега е момента и да добавите черен пипер, кимион или др. подправка по ваш вкус ако искате.
Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците с метален пасатор,за да издържи на горещата смес. Ако още в началото гъстотата не ви хареса, то сложете отново тавата във фурната и печете още малко.
След като сте получили гладка смес, добавете измития и нарязан на ситно магданоз. Ако не харесвате парченцата магданоз из лютеницата, сложете го преди пасирането. При пасирането всички люспи и семки изчезват. Готовата пасирана смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката
надолу .
Направете я-няма да съжалявате....
Живе, благодаря за тази мързелана!
ОтговорИзтриванеЧудна лютеничка!
Разкошна! Може и да си направя. Имам все още и доматчета, и патладжан от градината :)
ОтговорИзтриване