сряда, 22 октомври 2014 г.

Зеленчукова мусака с броколи, карфиол и моркови



Продукти:
1 голяма глава пресни броколи
1 голяма глава пресен карфиол
3 големи моркова
1 зеленчуков  бульон
30 г масло
черен пипер
сол
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
черен пипер
сол
1/2 ч.л. червен пипер

продукти за сос бешамел:
70 г масло
3 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
1ч.ч. бульон от зеленчуците
1/2 кафена лъжичка индийско орехче
черен пипер
сол

150 г настърган кашкавал

Приготвяне:

Отделете розичките броколи и карфиол, измийте ги и ги сложете в голяма тенджера. Добавете обелените и нарязани моркови.

Налейте вода да покрие зеленчуците. Пуснете кубче био зеленчуков бульон и кипнете. 



След това леко открехнете капака и намалете котлона. Гответе, докато омекнат.
През това време задушете ситно нарязани лук и чесън в малко зехтин и вода.Накрая добавете подправките. Отстранете от котлона, когато се сготви.Стопете в тиган бучка масло, заедно с 3 с.л. брашно. Бъркайте непрекъснато, докато стане на каша . Налейте постепенно млякото, като бъркате през цялото време и сложете подправките. Аз добавих и от бульона.Кипнете сместа, докато се сгъсти и стане на сос.
С помощта на решетъчна лъжица разпределете зеленчуците в тавата.
 Нарежете отгоре малки парченца масло. Поръсете с малко черен пипер и сол.



 Полейте с бешамела и печете на предварително загрята фурна на 180 градуса, около 35 минути, след това поръсете с настърган кашкавал и запечете за още 5 минути. 


Оставете ястието да почине 5-10 минути преди да поднесете.Аз направих и месо със сос,за хората ,които не се задоволяват самос парче зеленчукова мусака и добре се получи комбинацията.


2 коментара:

  1. Мм, вкусно! :)
    Обожавам го това ястие, Живе! Аз обаче съм любител на по-краткото му готвене и слагам в тавата суровите зеленчуци, някакви сирена, бешамела и пека докато ми хареса загара отгоре. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ау че вкусотия..броколи, карфиолче..мммм....ама и месцето си го бива :))))))

    ОтговорИзтриване