сряда, 3 декември 2014 г.

Праз и гъби в многолистно тесто



Една вкусотия от любимата ми гръцка кухня....


Продукти:
2 листа бутер тесто
4 стръка праз-нарязан на ситно
300гр. гъби
200мл. сметана за готвене-200гр. кутийка от лидъл
100мл. прясно мляко
1 гъбен бульон
300гр. настърган кашкавал
2 яйца
3 с.л. маргарин
2 с.л. зехтин

Приготвяне:
В съд с незалепващо дъно слагаме маслото,зехтина и праза да се задушава .След това прибавяме и гъбите.След като поомекват слагаме сметаната,млякото и бульона.


Бърка се  на слаб огън докато сместа се посгъсти.Сваляме и оставяме да се охлади.
След това добавяме разбитите  яйца и настъргания кашкавал.
Намазняваме тава ,слагаме един лист тесто и разпределяме плънката с лъжица.



Заравняваме и покриваме с другия пласт тесто.Отгоре надупчваме с вилица и с четка и разтопено масло намазняваме.Леко с нож маркираме парчетата.



.Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса докато леко покафенее отгоре.


Изваждаме тавата и оставяме да  "подиша",нарязваме на парчета



 и сервираме.

Да ви е сладко!



12 коментара:

  1. Много апетитно предложение, Живе!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Оооо, Жижи много ми хареса рецептата! И гъбки, и праз, вкусотия!
    Прегръдка, мила и хуабва вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. :)))Няма да ти казвам какво ми потече:))))!Прекрасно предложение,Живе!

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен вече ми е любима;) Не точно гръцката, а твоята;) Поздрави, Живе!

    ОтговорИзтриване
  5. Мисля, че всички "окапахме" след това предложение... Чудесно е, Живе! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Живе, много е апетитно!
    Хубав четвъртък, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Изключително апетитно звучи!
    Идеята за праз и гъби ми допада, защото миналата зима правих лучник/празник с праз и гъби, но без сметана и беше чудесен.
    Сигурно и с многолисто тесто ще бъде.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно предложение, Живе,
    изглежда много апетитно и сметаната е разкошен акцент...
    Сърдечни поздрави и хубави декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви,опитайте и няма да съжалявате.
    Прегръдки от мен и приятнен ден на всички!

    ОтговорИзтриване
  10. Ау, жестоко, Живе, страхотна рецепта, мила! Ще си направя и аз обезателно! Много ми хареса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Живе, точно по вкуса ми е тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  12. Живе, чудна рецепта, толкова домашна. Обичам такива вкусотийки. Кажи ми колко процента е сметаната течната трябва да бъде за това чудо?

    ОтговорИзтриване