сряда, 10 декември 2014 г.

Айле сладкиш с какао

Сладкиш,който видях в кулинарните групи на ФБ -"Експлозия от вкусове и аромати "и го харесах само от снимката.Направих го и още повече ми хареса.Прилича на баклава,но без орехи.
Сочен е и с дъх на лимон.
Продекти:
3 яйца
1ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
50мл. олио
1ч.ч. брашно
1 пакет бакпулвер
1 с.л. какао
10 бр.  кори-от по-тънките

масло за намазване
 За сиропа:
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода-по рецепта беше 2,но ми беше сухичък
лимон

Приготвяне:
Всяко кора се нагъва нахармоника и се редят една до друга.Намазва се  леко отгоре с масло и се запича .
Оставя се да се охлади напълно.През това време се прави сиропа.Слага се водата,захарта и лимона -сока инастърганата кора.Ври 15 минути.Оставя се да се охлади.
Прави се кексовата смес-разбиват се яйцата със захарта,добавя се киселото мляко и олиото,при непрекъснато бъркане се прибавя брашното,бакпулвера и какаото.Тази смес се излива върху корите и се пече на 170 градуса до суха клечка.Още горещ се залива с охладения сироп и се оставя да поеме-добре е цяла нощ.


Нарежете на парчета и сервирайте.

Хубава вечер на всички!



11 коментара:

  1. Много интересен сладкиш, Зиче! И определено ще е вкусен! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Струва ми се, че много ще ми хареса...

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми е познато това име, но нямам спомени изобщо какво представлява сладкиша. Гледай каква вкусотия е бил! Ще трябва да го пробвам и аз. Поздрави, Живе и празничен декември!

    ОтговорИзтриване
  4. За първи път срещам такава рецепта,много интересно изглежда,а и със сигурност е много сочен,Живе,благодаря,че сподели!Щастлив уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Живе, много интересна рецепта. А и ти си майсторка. Много ми хареса рецептата.
    Чудна елха имате.
    Поздрави и хубав неделен ден.

    ОтговорИзтриване
  6. Пак предлагаш изкушения, които не мога да приготвя, но затова пък винаги съм готова да опитам. Поздрави, Живе!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте. Изглежда много вкусно!
    Бих искала да попитам дали е сочен, тавичката ви с какви размери е и също... извинявам се за елементарния въпрос,но:
    Как точно правите сиропа (слагате заедно продуктите на котлона и отмервате 15минути или водата трябва да заври и тогава се слага захарта и се отмерват минутите)???
    Предварително Ви благодаря?

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте. Изглежда много вкусно!
    Бих искала да попитам дали е сочен, тавичката ви с какви размери е и също... извинявам се за елементарния въпрос,но:
    Как точно правите сиропа (слагате заедно продуктите на котлона и отмервате 15минути или водата трябва да заври и тогава се слага захарта и се отмерват минутите)???
    Предварително Ви благодаря?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте. Изглежда много вкусно!
    Бих искала да попитам дали е сочен, тавичката ви с какви размери е и също... извинявам се за елементарния въпрос,но:
    Как точно правите сиропа (слагате заедно продуктите на котлона и отмервате 15минути или водата трябва да заври и тогава се слага захарта и се отмерват минутите)???
    Предварително Ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте. Изглежда много вкусно!
    Бих искала да попитам дали е сочен, тавичката ви с какви размери е и също... извинявам се за елементарния въпрос,но:
    Как точно правите сиропа (слагате заедно продуктите на котлона и отмервате 15минути или водата трябва да заври и тогава се слага захарта и се отмерват минутите)???
    Предварително Ви благодаря!

    ОтговорИзтриване