събота, 10 януари 2015 г.

Македонска баница


Преди години съм опитвала подобна баница-родата на съпруга ми е от Македония и леля му правеше такава баница.Не помня продуктите,но тази баница ,която Йоли предложи е същата на вкус.



Продукти:

200 мл хладка вода
1 яйце
1 с.л. олио
1 с.л. винен оцет
1 ч.л. сол
400 г брашно
200 г меко масло

Пълнеж

400 г натрошено краве сирене
3 - 4 яйца
1 разбито яйце за намазване

Приготвяне

От водата, яйцето, олиото, оцета, солта и брашното омесете гладко тесто.
Разделете го на 30 малки топчета.


 Намажете ги с малко олио за да не изсъхват и ги покрийте с кърпа. Оставете ги да се отпуснат за 5 минути.
Всяко топче разточете на много тънка кора с големината на малка чиния. Наредете корите една върху друга на две купчени по 15 кори, като помежду им мажете с меко масло.


 Намажете кръгла тава с масло. Разточете едната напластена кора с големината на тавата. 

Сложете на дъното. 



Смесете сиренето и яйцата за плънката и ги сипете върху кората.




Разточете и втората кора и я поставете върху пълнежа. Подгънете краищата доколкото е възможно за да не изтича плънка. Намажете баницата с масло и яйце.




Загрейте фурната на 180градуса  и изпечете баницата за около 40 - 45 минути. 

Това беше новогодишнатани баницас късмети.


Баницата стана чудна на вкус.

Видях я тук  в блога на Йоли.

6 коментара:

  1. Живе, я каква вкусна баничка си спретанала.Мммммм......дърпам си поне 2 парчета.
    Прегръдки мила!

    ОтговорИзтриване
  2. За мен парченце остана ли от това изкушение? ;)

    ОтговорИзтриване