Преди години съм опитвала подобна баница-родата на съпруга ми е от Македония и леля му правеше такава баница.Не помня продуктите,но тази баница ,която Йоли предложи е същата на вкус.
Продукти:
200 мл хладка вода
1 яйце
1 с.л. олио
1 с.л. винен оцет
1 ч.л. сол
400 г брашно
200 г меко масло
Пълнеж
400 г натрошено краве сирене
3 - 4 яйца
1 разбито яйце за намазване
Приготвяне
От водата, яйцето, олиото, оцета, солта и брашното омесете гладко тесто.
Разделете го на 30 малки топчета.
Намажете ги с малко олио за да не изсъхват и ги покрийте с кърпа. Оставете ги да се отпуснат за 5 минути.
Всяко топче разточете на много тънка кора с големината на малка чиния. Наредете корите една върху друга на две купчени по 15 кори, като помежду им мажете с меко масло.
Всяко топче разточете на много тънка кора с големината на малка чиния. Наредете корите една върху друга на две купчени по 15 кори, като помежду им мажете с меко масло.
Намажете кръгла тава с масло. Разточете едната напластена кора с големината на тавата.
Сложете на дъното.
Смесете сиренето и яйцата за плънката и ги сипете върху кората.
Разточете и втората кора и я поставете върху пълнежа. Подгънете краищата доколкото е възможно за да не изтича плънка. Намажете баницата с масло и яйце.
Загрейте фурната на 180градуса и изпечете баницата за около 40 - 45 минути.
Това беше новогодишнатани баницас късмети.
Баницата стана чудна на вкус.
Видях я тук в блога на Йоли.
Живе, я каква вкусна баничка си спретанала.Мммммм......дърпам си поне 2 парчета.
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила!
Дърпай,Аля-да ти е сладко!
ИзтриванеБраво на майсторката!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Весенце!
ИзтриванеЗа мен парченце остана ли от това изкушение? ;)
ОтговорИзтриванеИма ,Ирме,имаааа....
ОтговорИзтриване