Продукти /за 12 броя/
за тестото
1 кг. брашно
1 кубче жива мая (42 гр.)
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 с.л. олио
400 мл. хладка вода
200 мл. топло прясно мляко
за плънката
2 големи глави лук
3 с.л. олио
30 гр, масло
1 стрък пресен чесън
2 клончета джоджен (само листата)
2 равни с.л. галета
сол и черен пипер на вкус
щипка ким/ кимион
250 гр. кайма
щипка червен пипер
отделно за другата плънка
1 яйце
200гр. сирене
Приготвяне
В купа се смесват продуктите за тесто-трябва да е меко и леко лепкаво. Оставя се да втаса докато удвои обема си.
В купа се смесват продуктите за тесто-трябва да е меко и леко лепкаво. Оставя се да втаса докато удвои обема си.
Докато втасва тестото се прави плънката:Почистете и наситнете лука и чесъна.
В тиган разтопете маслото с олиото. Добавете лука и задушете за около 10 минути. Добавете и чесъна, разбъркайте всичко няколко пъти, колкото и той леко да омекне,прибавете каймата и бъркайте докато се раздроби. Дръпнете от огъня и подправете с наситнения джоджен, сол, черен пипер и малко ким. Поръсете с галетата и разбъркайте.
Добавете щипка червен пипер .
Приготвяме си и двете плънки.
В тиган разтопете маслото с олиото. Добавете лука и задушете за около 10 минути. Добавете и чесъна, разбъркайте всичко няколко пъти, колкото и той леко да омекне,прибавете каймата и бъркайте докато се раздроби. Дръпнете от огъня и подправете с наситнения джоджен, сол, черен пипер и малко ким. Поръсете с галетата и разбъркайте.
Добавете щипка червен пипер .
Приготвяме си и двете плънки.
Тестото вече трябва да е втасало, така че сега идва ред да оформим питките:
Посипваме плота с брашно и изваждаме тестото от купата. Без да го преомесваме го разрязваме с нож на две половини, после всяка от тях на още две. Всяка получена четвъртинка разрязваме на три равни части, които вече преомесваме на гладки топки. Настрана, пак върху брашно подреждаме топките и ги оставяме покрити за около 20 минути да бухнат.
Застиламе две тави с хартия за печене и с четка леко ги мажем с олио, колкото да лъснат тук-там.
Поръсваме отново плота с брашно, този път обилно и върху него оформяме всяка питка на малка паничка. За целта правим с палеца вдлъбнатина в центъра й, която с въртеливи движения разширяваме като се стараем да изтъним дъното без да го пробием. Ръбовете трябва да останат дебели.
и така
Печем биàлите за около 10 -12 минутки или докато добре порозовеят. Изваждаме ги да се охладят върху решетка.
Поднесох за вечеря с хубаво червено вино,както съветва Ирма-благодаря ти!
Поднесох за вечеря с хубаво червено вино,както съветва Ирма-благодаря ти!
Вкусотия голяма, Живе! И двете плънки са фантастични!
ОтговорИзтриванеМного вкусно звучи! Идеални както за закуска, така и за обяд!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ехеее, как ме изненада само, Живе! :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са ти биáлите, много апетитни! Благодаря ти за доверието, мила!
Целувки!