неделя, 8 февруари 2015 г.

Тиквено-шоколадов кекс




Рецептата за този кекс е от сайта"Гответе с мен".Там има събрани толкова вкусни рецепти,че да се чуди човек какво да направи най-напред.

Рецептата е следната:
Продукти:
100 г краве масло
200 г захар
2 яйца
2 с. л. заквасена сметана
3 с. л. какао на прах
220 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода
ванилова есенция
щипка сол
Тиквено тесто

200 г тиквено пюре
120 г захар
2 яйца
80 мл олио
настъргана кора от 1 лимон
250 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода
щипка сол

Сироп

100 г захар
100 г вода
3 с. л. ликьор с кафе


Приготвяне:

За рецептата “Тиквено-шоколадов кекс” фурната се загрява на 165 С.Огнеупорна тава се намаслява с краве масло. За шоколадовото тесто в отделна купа се смесват сухите продукти и се пресяват.Отделно кравето масло със стайна Т се разбива със захарта до пухкава смес и се прибавят едно по едно яйцата, като след всяко яйце тестото се разбърква добре.Прибавят се сметаната и ваниловата есенция и се прибавят сухите продукти.
Тестото за рецептата "Тиквено-шоколадов кекс” се разбърква внимателно.
За тиквеното тесто, тиквеното пюре се разбърква със захарта, яйцата, олиото и настърганата кора от лимон.Прибавят се сухите продукти (брашно, бакпулвер, сода и сол) и всичко за тиквеното тесто се разбърква. За рецептата "Тиквено-шоколадов кекс” във формата се поставят двата вида тесто, като се редуват.



Накрая с помощта на дървен шиш се правят няколко кръгообразни движения.



Тиквено-шоколадовият кекс се пече 60 минути, като готовността се проверява с дървен шиш (забоден по средата, като след изваждането шишът трябва да бъде сух). Изпеченият тиквено-шоколадов кекс се охлажда 10-15 минути върху метална скара.



 Пробожда се отгоре и се залива със сироп, приготвен от захар, вода и ликьор с кафе (рецептата следва).



Сироп

Водата се разбърква със захарта и се вари 2 минути след кипване.Прибавя се ликьорът с кафе и сиропът се охлажда.

Много е вкусен с чаша топла какао.


Няма коментари:

Публикуване на коментар