неделя, 8 февруари 2015 г.

Ризото с колбас и зеленчуци




280 грама ориз за ризото
 1литър  бульон или  по-малко
 150 грама  колбас -нарязан. Не се нарязва на колелца.
 150 грама гъби-при мен -препънки/от Зиче/
 1 средни моркова, нарязани на малки кубчета
 1 праз, нарязани на пръстени
 1 средно голяма глава лук, ситно нарязан
 1 голяма скилидка чесън, нарязан или две умерено
 ½ чаена лъжичка риган
 ½ чаена лъжичка мащерка
 200 грама червено сухо вино
 60 грама зехтин
 сол
 пипер
 1 голяма супена лъжица масло
  настърган пармезан за сервиране

В тавичка загрейте маслото на слаб огън и задушавате лук, праз и моркови в продължение на 2-3 минути, докато умекнат. Добавете чесъна и запържете леко за още една минута.
След това добавете гъбите и наденица. Увеличаване огъня и запържете леко в продължение на 3-4 минути. Добавете мащерка, риган и добавете виното. При непрекъснато бъркане, докато алкохолът  се изпари в продължение на 3 минути.
Това е време режете праза и го сипвате, разбърква се за 2-3 минути. Изсипете малко от бульона и се разбърква непрекъснато, докато напълно се абсорбира от ориза. След като се поеме цялата течност, добавете още малко бульон и разбърквате  всичко.
Слага се в умерена фурна и се пече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар