сряда, 4 март 2015 г.

Ябълков пай със зехтин

Продукти:
80 гр. стафиди
4 с. л. вода

2 яйца
120гр. зехтин
100гр захар
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1 1/4 ч.л. сода

250 брашно
2 белтъка

3 ябълки-около500гр.
кора от лимон
пудра захар за поръсване
1 ванилия

Приготвяне:
Стафидите се слагат във водата,завират и се свалят от котлона-оставят се да поемат водата-охлаждат се
Формата ми е 26 см.-покрита с хартия за печене и леко намазнена със зехтин

Разбиват се с миксер  яйцата със захарта,зехтина и останалите продукти.


Слагаме нарязаните на кубчета ябълки и стафиди,кората от лимон и ванилията-бърка се с дървена лъжица.
Накрая се слагат белтъците,като се редуват с брашното.


Сместа се сипва във формата

 и се пече на 170 градуса до суха клечка.

Поръсва се с пудра захар.
Реже се охладен


и се хапва с чай-така сервирах на свеки....

Получи се много вкусен  и ароматен сладкиш.

Поздрави от мен
и цъфналите ми фрезии- а как ухаят само....


4 коментара:

  1. Любимите ти фрезии, Живе, имаш си ги и в саксийка:)
    Черпя се с парченце!

    ОтговорИзтриване
  2. Прелестни фрезии и чуден сладкиш! Поздрави, Живе!

    ОтговорИзтриване
  3. Открадвам ти ги моментално,Живе,и фрезиите(обожавам ги) ,и този дъхав сладкиш,разкошен е!

    ОтговорИзтриване