събота, 14 март 2015 г.

Козунак без плънка

Вчера изведнъж реших да направя козунак по една рецепта от фейса.И така за закуска си имахме козунак....Не се получи на конци и не стана много сладък.А и аз за първи път не сложих никаква плънка.

Не е лош,ще си го изядем, а и няма да е последния който ще направя.Много го обичам с прясно млеко-тогава не мога да се спра....

От тази доза ми излезнаха  3 броя-1 кръгъл във форма от 26 см и 2 с правоъгълни форми.


Продукти:
6 яйца-2 белтъка за намазване
300 гр. захар
400 гр. прясно мляко
160 гр. олио
1 кубче прясна мая
1 кг. и малко брашно
4 ванилии
кора от портокал и лимон

Омесват се продуктите /катополовината мазнина сложих,а останалата при размесването.Оформих тестото и разделих на 2 да втасва в отдилни намазнени съдове  за няколко часа.Размесих отново и сложих останалата мазнинаСлед това оформих едното на плитка,другото  ето така разделих на 4 фитила.







Сложих в кръгла форма ,намазах отгоре с мазнина ,да не съхне и оставих да втаса.


Загрях фурната на 50 градуса,изключих и оставих там да втаса.След което поръсих със захар и филирани бадеми.

Пекох на 170 градуса.


Нищо че днес пак валя сняг,никога не е излишен  козунака на масата.


Хубава съботна вечер!

3 коментара:

  1. Аз нямам голям стаж в правенето на козунаци с различни рецепти, имам само една и не я заменям за нищо, защото просто е много сполучлива. Миналата година правих по нея 5 пъти козунак и все с успех. Който яде от него казваха, че такъв козунак не са яли никъде, даже и от най-добрата фурна. Въздушен, идеален на захар и на конци. Никога не съм го правила с плънка, защото става според мен по-клисав, а пък и тук не тачат много плънките в козунаците, мръщят им се. Според мен успехът идва от това, че слагам освен олио и свинска мас. За да ми се получат конци всеки фитил го разплесквам върху масата и го завивам на руло, така има конци колкото си искаш! Но всеки си има свой начин и може би при теб да се получават конци и по друг начин.
    Ако има още много за изяждане направи го на екмек и всички ще сте щастливи :)
    Прегръдки, много, много, много!

    ОтговорИзтриване
  2. Жани,видях ,че миналата година съм правила твоите козунаци.Е,вече тях ще си ги правя -наистина бяха разкошни.Благодаря ти много за съветите-топла прегръдка от мен и целувки за Алекс.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз на конците не държа- само на сладостта и удоволствието! Прекрасен е, Живе!

    ОтговорИзтриване