Аз не го покрих със сметана,защото ползвах домашно прясно мляко,яйца и затова се отказах от изкуствената сметана.Не че не я ползвам,но този път без нея.Директно завърших с крем и гръцки шоколад.
Ето и самата рецепта:
Продукти:
тава 26х36 или кръгла тава 28 см
500 гр. козунак
300 мл. млечна сметана 35% /при мене липсваше/
30 гр. пудра захар
100 гр. шоколад
50 гр. филирани бадеми/по желание/
За крема:
1 литър прясно мляко
4 жълтъка
100 гр. нишесте или брашно
200 гр. захар
1 ванилия
50 гр. краве масло
Първо смесвате жълтъците и захарта и разбърквате с тел до еднородност. После прибавяте нишестето (брашното) и разреждате сместа с 1 ч.ч. мляко като разбърквате всичко заедно. Сипвате останалото мляко в тенджера и го стопляте до горещо. Наливате млякото на тънка струйка към жълтъците като бъркате непрекъснато, за да не прегорят (пресекат) жълтъците. После сипвате сместа отново в тенджерата и варите на слаб-умерен огън докато на повърхността се появат мехури. Кремът се е сгъстил и е готов! Отстранете от огъня, прибавете кравето масло и ванилията и разбъркайте, оставете да се охлади на стайна температура.
За сиропа:
1 1/2 ч.ч захар
1 1/2 ч.ч вода
1 пръчка канела
1 резен лимон
Смесете съставките и сварете захарен сироп. От момента на завиране останете да ври 4-5 мин.
За сметановото покритие:
Колкото е по-студена сметаната, толкова по-бързо се разбива. Затова предварително сложете сметаната във фризера да се охлади за 1 час и след това употребете.
Първоначално разбийте сметаната самостоятелно за около 2-3 мин, когато започне леко да се сгъстява прибавяте пудрата захар и разбийте докато се получи крем. Поставете в хладилника докато сглобите десерта.
Сглобяване:
Нарежете козунака на филии с дебелина 2-3 см, подредете в тавичка и запечете на фурна на 200С до светло златисто. Това ще отнеме около 15 минути. Сиропирайте с охладения сироп като наливате лъжица по лъжица, изчакайте 10 минути докато поеме сиропа. След това по желание поръсете с 1/2 чаена лъжичка канела. Отгоре разстелете млечния крем, а върху него покрийте със разбитата сметана. Върху сметаната гарнирайте с настърган шоколад и посипете с филирани бадеми.
Поставете в хладилник за около 2-3 часа да се стегне и разрежете на порции!
Продукти:
тава 26х36 или кръгла тава 28 см
500 гр. козунак
300 мл. млечна сметана 35% /при мене липсваше/
30 гр. пудра захар
100 гр. шоколад
50 гр. филирани бадеми/по желание/
За крема:
1 литър прясно мляко
4 жълтъка
100 гр. нишесте или брашно
200 гр. захар
1 ванилия
50 гр. краве масло
Първо смесвате жълтъците и захарта и разбърквате с тел до еднородност. После прибавяте нишестето (брашното) и разреждате сместа с 1 ч.ч. мляко като разбърквате всичко заедно. Сипвате останалото мляко в тенджера и го стопляте до горещо. Наливате млякото на тънка струйка към жълтъците като бъркате непрекъснато, за да не прегорят (пресекат) жълтъците. После сипвате сместа отново в тенджерата и варите на слаб-умерен огън докато на повърхността се появат мехури. Кремът се е сгъстил и е готов! Отстранете от огъня, прибавете кравето масло и ванилията и разбъркайте, оставете да се охлади на стайна температура.
За сиропа:
1 1/2 ч.ч захар
1 1/2 ч.ч вода
1 пръчка канела
1 резен лимон
Смесете съставките и сварете захарен сироп. От момента на завиране останете да ври 4-5 мин.
За сметановото покритие:
Колкото е по-студена сметаната, толкова по-бързо се разбива. Затова предварително сложете сметаната във фризера да се охлади за 1 час и след това употребете.
Първоначално разбийте сметаната самостоятелно за около 2-3 мин, когато започне леко да се сгъстява прибавяте пудрата захар и разбийте докато се получи крем. Поставете в хладилника докато сглобите десерта.
Сглобяване:
Нарежете козунака на филии с дебелина 2-3 см, подредете в тавичка и запечете на фурна на 200С до светло златисто. Това ще отнеме около 15 минути. Сиропирайте с охладения сироп като наливате лъжица по лъжица, изчакайте 10 минути докато поеме сиропа. След това по желание поръсете с 1/2 чаена лъжичка канела. Отгоре разстелете млечния крем, а върху него покрийте със разбитата сметана. Върху сметаната гарнирайте с настърган шоколад и посипете с филирани бадеми.
Поставете в хладилник за около 2-3 часа да се стегне и разрежете на порции!
Основата на козуната се сиропира подобаващо и крема отгоре допълва приятния вкус на сладкиша....
Да ви е сладко!
Пролет идва и всичко разцъфтява....
Живе, всеки път показваш вкусни неща...Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието,и много радвам се,че сте го харесали!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!