Дойде ми музата снощи в 8 часа и ги започнах ,та чак до2 сколасах да си легна.Но в неделя сутрин с фрапе си е истинско удоволствие.
По рецепта на Роси-благодаря за сполучливите рецепти!
за тестото:
4 яйца - белтъка се отделя за намазване
180 гр. захар
150 гр. банан -2 малки бананчета
20 гр. прясна мая
100 мл. прясно мляко
40 мл. мас
40 гр. краве масло
2 с.л. олио
670 гр. брашно-на мен ми стигна точно това количество
1 капсула есенция ром
1 капсула есенция ванилия
плънка за козунака :
1 кутийка локум роза
50 гр. стафиди ,накиснати в лъжица ром
плънка за рулото :
3 пълни с.л. сладко от годи
3-4 с.л. ситно смлени орехи
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар
1 капсула есенция ром
1/2 каф. л. канела
за поръсване :
кристална захар
670 гр. брашно-на мен ми стигна точно това количество
1 капсула есенция ром
1 капсула есенция ванилия
плънка за козунака :
1 кутийка локум роза
50 гр. стафиди ,накиснати в лъжица ром
плънка за рулото :
3 пълни с.л. сладко от годи
3-4 с.л. ситно смлени орехи
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар
1 капсула есенция ром
1/2 каф. л. канела
за поръсване :
кристална захар
Разтопете маслото и маста и смесете с олиото.Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.Аз изчаках да шупне като прибавих с 1 ч.л. захар и 1 с.л.. брашно.
Пюрирайте банана със захарта.
Добавете яйцата и жълтъка и отново пуснете блендера до получаване на фино,гладко пюре.
Смесете банановата смес с маята и есенциите.
Започнете да добавяте брашно на порции като следите консистенцията на тестото.
Трябва да получите еластична,не лепнеща топка тесто.
Тогава започвате да въвеждате мазнината в тестото,което пак става на порции като се изчаква да се поеме порцията мазнина и тогава се добавя следваща.
Измесих около 15 минути-до 30 не стигнах....
Добавете яйцата и жълтъка и отново пуснете блендера до получаване на фино,гладко пюре.
Смесете банановата смес с маята и есенциите.
Започнете да добавяте брашно на порции като следите консистенцията на тестото.
Трябва да получите еластична,не лепнеща топка тесто.
Тогава започвате да въвеждате мазнината в тестото,което пак става на порции като се изчаква да се поеме порцията мазнина и тогава се добавя следваща.
Измесих около 15 минути-до 30 не стигнах....
Нямаше я Ради да свърши тази работа-ето така се справи тя в правенето на предишните козунаци:
След добре свършената работа и ягоди за награда....
Оставих да втасва в намазнен съд и в леко затоплена и изключена фурна докато напълни съда.
Разделих тестото на 2.Едната част оформих 3 елипси и поръсих с локум и стафиди и увих на фитили.
Така сплетох плитка-оставям да втаса на топло.
Другата част разтелих на правоъгълник и намазах със сладкото
и увих на руло-от двете страни навътре.
И него оставих да втасва.
След това намазах с белтък и поръсих със захар.
Пекох на160 градеса,кото по време на печенето завих с фолио,защото започна да се запича много бързо.Пекох до суха кбечка -30/40 минути.
Много ароматни и вкусни.
Да ви е сладко!
Живе, колко си бърза само. :) Прекрасни са се получили!
ОтговорИзтриванеХубав ден. :)
Бързам,Гери,докато не е горещо и все още може да се седи около фурната....
ИзтриванеХубав ден и на теб!
Отново чудесни козунаци! Малката е страхотна, как само меси тесто! Много й се радвам, целуни я от мен!
ОтговорИзтриванеЖани,мерака и идва винаги като ме види с брашното и и давам докато и мине.Хубава неделя и целувки на Алекс!
ИзтриванеНа баба сладката помощница е Ради,прекрасни козунаци е омесила,ще имаш отмяна,Живе!
ОтговорИзтриванеРоси,не се оплаквам-имам си отмяна....
ОтговорИзтриване