неделя, 3 май 2015 г.

Питки с чеснова заливка



Много вкусни и ароматни питки.Направих ги още щом ги видях във ФБ показани от Люси.Чесновата заливка ги прави неустоими....
.
Необходими продукти:
600 г брашно
250 г заквасена сметана
200 мл вода
10 г суха мая
1 с.л. захар
30 г масло
1 яйце
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
олио
черен пипер
магданоз
чесън
сол

Приготвяне:

Започваме с тестото Пресяваме брашното, слагаме 2-3 щипки сол (зависи колко солени искаме да са питките) и сухата мая. В друг съд затопляме заквасената сметана със 100 мл от водата и маслото и захарта (аз използвах микровълновата фурна). Изсипваме затоплената смес към брашното и започваме да бъркаме. Добавяме и яйцето, което трябва да бъде със стайна температура.Пресявайки още брашно при необходимост, омесваме меко, но нелепнещо тесто. Оформяме на топка и поставяме в намаслен съд. Покриваме с кърпа и оставяме някъде на топло да втаса. След като удвои обима си разделих на 20 питки.



Оставяме тестото да втаса повторно на топло, като преди да ги сложим за печене, ги намазваме с размития с прясно мляко жълтък.



Печем в предварително затоплена на около 180 градуса фурна.


Докато питките се пекат, приготвяме соса за заливката. За него количеството на продуктите може да варира, но като метод на приготвяне е следния: В купичка слагаме останалите 100 мл вода, а към нея добавяме олио, сол и черен пипер на вкус. Пресоваме няколко скилидки чесън, при мен отиде една глава, но чесънът е домашен и е малък. Нарязваме на ситно и няколко стръка пресен магданоз.Заливаме с част от соса всяка питка, докато е още топла, а тя щедро поема от всички аромати на чорбичката
Добре е да се извадят след време,защото от хартията и от соса остават леко мокрички отдолу.Но това не е голям проблем-не стават на попара.

1 коментар: