неделя, 24 май 2015 г.

Чийзкейк с ягоди

Видях я приИрма-и ме грабна от раз При мен с малки промени,но все толкова вкусна.

Продукти:




Продукти
/за форма с Ø 24 см./

за основа
12 бишкоти Савоярди
200 мл. пресно мялко (студено)
1 пликче ванилова захар
20 мл. ром

за чийзкрема
300 гр. фина извара
400 гр. течна сметана
400 гр.заквасена сметана
200 гр. бял шоколад
2/3 до 1 ч.ч. пудра захар (на вкус)
3 пликчета ванилова захар
50 мл. бял ром
½ ч.ч. кокосови стърготини
2 пликчета желатин


допълнително
750 гр. зрели ягоди (250 гр. отделете за декорация)
3-4 с.л. захар или на вкус + 1 ванилова захар
100 мл. бяло шампанско
1 пликче желатин

Моята форма е 26 см .Потопих бишкотите за кратко в млякото и наредих във формата.Останаха празни дупчици,които запълник с бисквити. Заквасената сметана и изварата се разбиват с пудра захар.Течната сметана и шоколада разтопих и оставих да се охладят.Прибавих към изварата и разбих с миксера-получава се пухкав крем.Добавят се рома,ванилията,кокоса и нарая желатина,който предварително е разтопен.Сипва се върху бишкотите и се прибира в хладилника.
В тигансложих  500 гр. ягоди (почистени, измити и разполовени), захарта и ванилията и загрейте на среден огън без да бъркате, за да не смачкате плодовете. В малка паничка залейте желатина с 2-3 с.л. вода и оставете настрана да набъбне. Щом се разтопи захарта в тигана с ягодите, оставете  настрана. Разтопете на водна баня набъбналия желатин и го налейте заедно със шампанското в ягодите, разбъркайте .Аз потопих и целите ягоди,които оставих за гарнираме и след  това извадих-колкото да поемат от желатиновия сос.Излейте върху чийзкрема и оставете отново в хладилника.След като стегне украсете с целите ягоди -при мен и с малко киви.

Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Благодаря ,Весе!То от блога на Ирмето тръгна всичко....

    ОтговорИзтриване