събота, 13 юни 2015 г.

Торта за моята 50 годишнина


Благодаря на семейството ми за хубавите пожелания, прекрасинте подаръци,хубавото  настроение което предадоха на празника  ми и танците ,които развълнуваха душата ми.





За тях направих тази вкусна торта и още равни вкусотии....


И най-скъпоценният ми подарък-Радина.....


Заедно духнахме свещичките и се забавлявахме.



Време е за рецепта.
Използвала съм ето тази рецепта тук,за да направя блата.А крема е с тези продукти от лидъл






Продукти за форма с диаметър 20см*:-аз сложих във форма 26 и станаха по-тънички

180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Пекох върху харитя на два пъти.




Блатовете ги извадих  и оставих да се охладят,след това прибрах в хладилника  и на другия ден ги разрязах.Така рязането става по-лесно.

Продукти за крема:
700 гр- течна сметана
1 кутия карамелен сос-от магазин Берьозка
250 гр. маскарпоне
250 гр. финна извара
400гр. заквасена сметана
пудра захар по желание
шоколад-200 гр-може и по-малко

Разбива се течната сметана и към нея прибавям на порции 2/3 от карамеления сос.Леко разбивам маскарпонето,изварата и заквасената сметана и на порции събирам  двата крема и прибавяч настърган шоколад.Ако не ви е сладко може да се добави пудра захар




Приготвяне на шок ганаш

200 гр. шоколад
200гр.сметана
Сметаната се загравя и към нея се прибавя разчупения шоколад.Охлажда се и с него се залива тортата.

Приготвяне:
Разрязваме блатовете на две и се получават 4 платки.Взимаме една и слагаме във форма с листа от найлонова папка отстрани ,за по-лесно отстраняване на ринга.Намазваме с карамелен сос и отгоре слагаме част от крема.



И така до края-платка,карамелен сос,крем.Прибираме тортата в хладилника  за няколко часа.След това изваждаме,пренасяме тортата върху чиния за торта и заливаме с шоколадовия ганаш.Трябва да е леко течен-ако се е стегнал го слагаме за кратко в микровълновата.


Измазване небрежно отгоре с шпакла и пускаме шоколада да се разтече и отстрани.



След това прибираме за една нощ в хладилника да поемат блатовете ....




Време е да се насладите на това блаженство...


Тортата стана уникално вкусна!



В компанията на ароматно кафе...





8 коментара:

  1. Живе, май само по документи си на толкова. С това малко слънчице в ръцете сякаш летиш и ти в детството. :)
    Да са ти честити сладките 50! Бъди здрава, все с обичните хора около теб и нека винаги имаш вдъхновение за новото!
    А тортата изглежда страшно вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти ,Гери за милите пожелания!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна торта - богата и с нежен вкус! Черпя се с удоволствие и още веднъж ти пожелавам здраве, любов, успехи, лично удовлетворение, щастие и каквото още не съм се сетила, но за което силно копнееш - от всичко по много! Честит юбилей, мила! Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  4. Живе,приеми най-сърдечните ми благопожелания!И аз с Ирма се почерпвам от прелестната,направена с любов тортичка....
    Бъди здрава,дръзновена и много,много обичана!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник и от мен, Живе!! :) Много щастливи и изпълнени с радост да са следващите поне 50! :) Тортата е прекрасна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит юбилей, Живе,
    с най-сърдечни пожелания за здраве, вдъхновение и успехи, радост и много щастие с чудесното ти семейство и безценно съкровище!
    Впечатляваща торта -
    вкус, аромат съчетания, стил - много комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички ви от сърце!

    ОтговорИзтриване
  8. zdraveite mnogo mi haresva tortata ,no iskam da vi popitam s kakvo moga da zamenia kafeto za blata

    ОтговорИзтриване