За тях направих тази вкусна торта и още равни вкусотии....
И най-скъпоценният ми подарък-Радина.....
Заедно духнахме свещичките и се забавлявахме.
Време е за рецепта.
Използвала съм ето тази рецепта тук,за да направя блата.А крема е с тези продукти от лидъл
Продукти за форма с диаметър 20см*:-аз сложих във форма 26 и станаха по-тънички
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Пекох върху харитя на два пъти.
Блатовете ги извадих и оставих да се охладят,след това прибрах в хладилника и на другия ден ги разрязах.Така рязането става по-лесно.
Продукти за крема:
700 гр- течна сметана
1 кутия карамелен сос-от магазин Берьозка
250 гр. маскарпоне
250 гр. финна извара
400гр. заквасена сметана
пудра захар по желание
шоколад-200 гр-може и по-малко
Разбива се течната сметана и към нея прибавям на порции 2/3 от карамеления сос.Леко разбивам маскарпонето,изварата и заквасената сметана и на порции събирам двата крема и прибавяч настърган шоколад.Ако не ви е сладко може да се добави пудра захар
Приготвяне на шок ганаш
200 гр. шоколад
200гр.сметана
Сметаната се загравя и към нея се прибавя разчупения шоколад.Охлажда се и с него се залива тортата.
Сметаната се загравя и към нея се прибавя разчупения шоколад.Охлажда се и с него се залива тортата.
Приготвяне:
Разрязваме блатовете на две и се получават 4 платки.Взимаме една и слагаме във форма с листа от найлонова папка отстрани ,за по-лесно отстраняване на ринга.Намазваме с карамелен сос и отгоре слагаме част от крема.
И така до края-платка,карамелен сос,крем.Прибираме тортата в хладилника за няколко часа.След това изваждаме,пренасяме тортата върху чиния за торта и заливаме с шоколадовия ганаш.Трябва да е леко течен-ако се е стегнал го слагаме за кратко в микровълновата.
Измазване небрежно отгоре с шпакла и пускаме шоколада да се разтече и отстрани.
След това прибираме за една нощ в хладилника да поемат блатовете ....
Време е да се насладите на това блаженство...
Тортата стана уникално вкусна!
В компанията на ароматно кафе...
Живе, май само по документи си на толкова. С това малко слънчице в ръцете сякаш летиш и ти в детството. :)
ОтговорИзтриванеДа са ти честити сладките 50! Бъди здрава, все с обичните хора около теб и нека винаги имаш вдъхновение за новото!
А тортата изглежда страшно вкусно!
Поздрави!
Благодаря ти ,Гери за милите пожелания!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Разкошна торта - богата и с нежен вкус! Черпя се с удоволствие и още веднъж ти пожелавам здраве, любов, успехи, лично удовлетворение, щастие и каквото още не съм се сетила, но за което силно копнееш - от всичко по много! Честит юбилей, мила! Прегръщам те силно!
ОтговорИзтриванеЖиве,приеми най-сърдечните ми благопожелания!И аз с Ирма се почерпвам от прелестната,направена с любов тортичка....
ОтговорИзтриванеБъди здрава,дръзновена и много,много обичана!
Честит празник и от мен, Живе!! :) Много щастливи и изпълнени с радост да са следващите поне 50! :) Тортата е прекрасна!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Честит юбилей, Живе,
ОтговорИзтриванес най-сърдечни пожелания за здраве, вдъхновение и успехи, радост и много щастие с чудесното ти семейство и безценно съкровище!
Впечатляваща торта -
вкус, аромат съчетания, стил - много комплименти за теб!
Благодаря на всички ви от сърце!
ОтговорИзтриванеzdraveite mnogo mi haresva tortata ,no iskam da vi popitam s kakvo moga da zamenia kafeto za blata
ОтговорИзтриване