неделя, 26 юли 2015 г.

Сладолед с малини и заквасена сметана

Сладолед за деца и възрастни,при кйто не се изисква специална машина за приготвянето му.А соса ,с който е полят сладоледа е уникален-ароматен,нежен пък и цвета е един такъв малинов....вкусотия ви казвам,особено в днешните жеги навън.




Продукти:

5 жълтъка
100 г захар
100 мл млечна сметана, 35 % масленост
100 мл пълномаслено прясно мляко
200 г заквасена сметана
2 с.л. ванилов екстракт
щипка сол

1 пълна чаена чаша малини
2 с.л. кафява захар
2 с.л. бренди или тъмен ром

Приготвяне:

В огнеупорна купа се разбъркват жълтъците с половината от захарта до гладък крем. Сметаната, млякото и останалата захар се загряват до момента преди завиране, като се разбъркват, докато захарта се стопи. Отделят се от котлона и около 1 ч.ч. от горещата смес се прибавя поетапно на тънка струя към яйчената смес, като се разбърква постоянно и енергично. Яйчената смес се добавя на етапи към останалата млечна смес, като се разбърква. Връща се на котлона и се загрява бавно на слаб огън. Разбърква се постоянно докато се сгъсти и около 7-8 минути . Отделя се веднага от котлона, изсипва се през сито в огнеупорна купа, като се оставя за 5-10 минути. 



Добавя се заквасената сметана, предварително разбъркана с ръчна тел, солта и евентуално ваниловия екстракт. Сместа се разбърква внимателно, повърхността се покрива със стреч фолио и се оставя да се охлади до стайна температура, а след това – в хладилника за 8-12 часа. Малините се слагат се в тиган заедно с алкохола и захарта и се оставят за 10 -15 минути на среден огън, докато отделеният сок се сгъсти . В отделни купички се разделят плодовете и получения сироп. Оставят се да се охладят. Малините се слагат в крема и леко се разбъркват с шпатула. Сипва се  в кутия и отива  във фризера. При сервиране се изважда за 20-30 минути в хладилника,за да се отпусне леко.



Сипваме в чашки 



и гарнираме  с малиновия сироп.


Вече ни е любимият.....


Да ви е сладко!



Рецептата е от тук-в блога на Диди,само продуктите са наполовина.

1 коментар:

  1. Голямо изкушение си приготвила, в жегада - дори аз бих си хапнала, че не съм по сладоледа много.

    ОтговорИзтриване