Рецепта от блога на Роси.Хареса ми,не е много сладък,но с топка сладолед си е разкош...
Продукти за форма с диаметър 26 см.:
За маслената основа :
250 гр. брашно
125 гр. краве масло
1 яйце
75 гр. захар
1 п. ванилена захар
За пълнежа :
500 гр. маскарпоне
400 гр. заквасена сметана
4 яйца
125 гр. захар -за мен е малко
35 гр. натурално нишесте
50 гр. пълномаслен кокос
1 капсула есенция ванилия
1 к.л. кокосова есенция
За топнинга:
1 кг. плодове / 4 праскови,малко ягоди и череши
1/2 п. гел фикс за конфитюри или 1 желатин
захар на вкус
Приготвяне:
на маслената подложка :
В блендера сложих маслото,яйцата,захарта ,ванилията и по малко от брашното,новсечкото не се побра.Омесих на ръка съвсем малко и прибрах във фолио в хладилника докато оправя крема и топинга.
Стените на формата намазах с масло и на дъното хартия.Разнесох тестото и с пръсти оформих дъното и страните.Оставих я за кратко в хладилника.
За чийз пълнежа:
Яйцата,сметаната и маскарпонето трябва да са със стайна температура.В купа поставете маскарпонето,заквасената сметана и есенциите.Размесете захарта с нишестето и кокоса.
Добавете ги към млечните продукти и разбийте за 10-15 секунди с миксер на най-ниската скорост.Добавете едно по едно яйцата и разбивайте след всяко за 10-15 секунди.
Целта е да не влиза много въздух в сместа,а тя само да се хомогенизира.
Ако я разбивате прекалено, сметаната и маскарпонето ще се втечнят.
Изсипете сместа върху маслената подложка,заравнете.
С ножче внимателно изрежете излишното от борда,ако е станал прекалено висок .
Оставете да стърчи не повече от 5 мм. от борда над сместа.
При печенето тя ще се издуе леко,но после ще се прибере,а останалия малък борд ще запълните с плодовете от топинга.
Изпечете сладкиша за 50 мин. в загрята на 170 гр. фурна, горен и долен реотан без вентилатор,второ ниво на скарата.
Изключете фурната и оставете вратичката отворена,не изваждайте сладкиша веднага,а след 10-15 мин. го прехвърлете върху метална скара да изстива така както е във формата.
Оставете да стърчи не повече от 5 мм. от борда над сместа.
При печенето тя ще се издуе леко,но после ще се прибере,а останалия малък борд ще запълните с плодовете от топинга.
Изпечете сладкиша за 50 мин. в загрята на 170 гр. фурна, горен и долен реотан без вентилатор,второ ниво на скарата.
Изключете фурната и оставете вратичката отворена,не изваждайте сладкиша веднага,а след 10-15 мин. го прехвърлете върху метална скара да изстива така както е във формата.
Когато е напълно изстинал,заедно с формата го приберете в хладилника за поне 2 часа.
за топинга:
Поставете почистените плодове в малка тенджерка.
Поръсете ги със захар и ги оставете да си пуснат сока.
за топинга:
Поставете почистените плодове в малка тенджерка.
Поръсете ги със захар и ги оставете да си пуснат сока.
Загрейте плодовете да кипнат и внимателно разбърквайте.
Не е нужно да ги варите дълго,защото ще се скашат,две минути са достатъчни.Понеже прасковите са по-твърди ги оставих малко повече на котлона ,но не си скашкаха.
Прибавих малко ягоди и череши за още 2 минути и прибавих 1 пакет желатин предваритлено разтопен ,желиран и леко затоплен.
Оставих да се охладят.
Когато плодовете изстинат и сместа леко се желира,извадете чийзкейка от хладилника и залейте с топинга.
Оставих в хладилника да стегне за 1 нощ.Свалям борда като преди това с ножче минавам отстрани.
Съхранявайте сладкиша в хладилника и го сервирайте винаги охладен.
Летно и чудесно!
ОтговорИзтриванеА, ето това е то чийзкейк! А не като мен в същата форма само 360 гр. крема сирене. :)) Богат и ароматен се е получил, Жвве! Да ти е кеф да прекалиш с него, без каквито и да било скрупули! Поздравления!
ОтговорИзтриванеЖиве,чак сега виждам,че си го направила,радвам се!Наистина захарта в плънката е малко,дори и за нас,които не обичаме твърде сладки десерти,но така беше по рецепта.Страхотен топинг,с прасковки ще е ммм,чуден.
ОтговорИзтриване