петък, 13 ноември 2015 г.

Румънски ябълков сладкиш


.

Дозата може да се удвои,както направих аз,а рецептата е на Дианка.

За блатоветете за 1 доза -24 см.
1 яйце
5 с.л. захар
5 с.л. мляко
5 с.л. масло
½ пакетче бакпулвер
1 опаковка ванилова захар
~ 300 гр брашно 2 -1/4 ч.чаша
За плънката:
~ 1 кг ябълки
1 ч.л. лимонов сок, или сок от лайм
2- 3 с.л захар на вкус и в зависимост от сладостта на ябълките, /¼ ч.чаша/
30 гр. масло
1 с.л. галета
½ ч.л. канела

Ябълките се обелват, почистват и рендосват на средна едрина. Поставят се в съд за готвене, заливат се с 1 ч.л. лимонов/лайм сок и на средна средна към висока температура с често разбъркване се задушават, докато се изпари течността им. Следва да се добави маслото и захарта, и оставят още малко на котлона, до стопяването на захарта и още течност, ако се отделила. Отстранява се, ароматизира с канелата, разбърква се с галета и оставя да изстине.
Подготвяне на тестото:
Разбива се яйцето със захарта, налива се разтопеното масло и млякото, след което разбърква. Смесват се 2 ч.чаши брашно с бакпулвера и ваниловата захар и заедно с течните съставки се замесва меко тесто, като постепенно се добавя останалата ¼ ч.чаша брашно, или повече, ако е необходимо, в зависимост от влажността на брашното. Получената тестена топка се загъва със стреч фолио и поставя да стегне в хладилник за около 30 мин.
Оформяне на пая:
Фурната се загрява на 175 С.
В кръгла тава или друг съд за печене /може и правоъгълна/ се поставя изрязана хартия за печене. Тестото се разделя на две части. Първата се разточва се на тънък лист и оформя на кръг с около 1,5 см. повече от диаметъра на дъното. Поставя се върху хартията за печене и оформя лек борд по стените на тавичката. Леко се пробожда основата с вилица, а отгоре се разстила равномерно ябълковата плънка. Следва разточване на втората част тесто с диаметър да покрие изцяло сладкиша. Кората се поставя върху плодовата смес, също се набожда диагонално с вилица. От останалите изрезки тесто може да се оформи някаква декорация - за по стабилно слепване се намазва с остатъка от белтъка по яйчените черупки /нужно е съвсем малко/.


Поставя се в затоплената фурна и пече 35-40 мин. до златисто. След проба за суха клечка се изважда, леко охлажда в съда и освобождава от формата.След охлаждане се поръсва с пудра захар.


И  се разрязва.


Много вкусен сладкиш!




1 коментар: