неделя, 1 май 2016 г.

Десерт с ориз и ананас

Добре се получи на вкус,само трябваше да е по-гъст.Така че следващия път двайна доза желатин-поне 3 пакетчета.


Продукти:
1л прясно мляко
1/2 к.л. сол
2  ванилии
1 пръчка канела
кората от 1 лайм
300гр. ориз от дългия
175 гр. захар
16 листа желатин/по рецепта/аз  сложих 2 пакетчета,на не бяха достатъчни
4 яца-разделени на белтъци и желтъци
500гр. сладкарска течна сметана
300 гр. ананас-нарязан на парчета
100 гр. коктейлни череши-има ги в Лидъл
шам фъстък

Приготвяне:
Слагаме млякото,солта,ванилията,канелата и кората от лайма.Изплакваме ориза и прибавяме към млякото-готвим около 25 минути.Изваждаме канелата,прибавяме захарта и бъркаме.Слагаме желатина,който предварително е накиснат в студена вода и после притоплен и прибавяме към ориза.Добавяме разбитите жълтъци на тънка струйка и бъркаме.
Разбиваме белтъците на сняг,сметаната и нея разбиваме и ги смесваме.Прибавяме към тях ананаса.Когато ориза се поохлади,прибавяме сметаната с белтъците към него заедно с нарязаните череши и шам фъстъка.Покриваме форма с прозрачно фолио и изсипваме сместа в подходящи форми.


Излезе доста като количество-тази форма и една купа.


Прибираме в хладилника за няколко часа.След това обръщаме на поднос и махаме фолиото.


По желание може да поръсим с канела.


Ето и формата:


Нарязваме и сервираме.


Ако е по-стегнато ще е като сладкиш,но в моя случай е като крем.


Опитайте и вие....


Рецептата е от  гръцка кулинарна книга:



1 коментар: