понеделник, 23 май 2016 г.

Ароматни хлебчета



Продукти:

за тестото :

1 пакетче ( 7 грама ) суха мая
100 мл . топла вода
100 мл . топло прясно мляко
50 гр. разтопено масло
1 с.л.захар
1 ч.л. сол
2  яйца
около 500гр брашно

за месенето :

3 – 4 с. л. олио

за пълнежа :

по 1 / 2 ч.л. чесън на прах , босилек и розмарин
30 грама меко масло
120 грама извара



за намазване :

1 яйце с 1 с.л. топла вода

за поръсване :

бял сусам
Приготвяне:

В купа слагаме половината брашно,маята,водата,млякото,захарта и солта.Объркваме продуктите и по малко слагаме останалото блашно и масло и бъркаме с дървена лъжица.След това преместваме на плот и омесваме хубаво, гладко тесто.Намазваме с мазнина и оставяме в чиста купа да втаса кята покриваме с капак..След това леко премесвае и разточване на кора.Смесваме мекото масло с подправките и намазваме кората.Отгоре разпределяме изварата и заглаждаме.



Тестото се сгъна на 3 пъти 


С остър нож се изрязват ленти -усукван се два пъти като панделки .Моите станаха по-големички 


Подреждат се в тава покрита с хартия.


Оставят се да втасат ,намазват се с  жълтъка и се поръсват със сусам.Пекат се на 170 градуса до готовност.


Иваждат се на решетка ,за да се охладят и се покриват с кърпа.


Много мекички,ароматни и вкусни....Някои срязах на 2,сложих шунка и кашкавал и изпекох на тостер-фантастични саднвичи за закуска се получиха.


Хубава седмица на всички!


2 коментара:

  1. Как си ги засукала, Живе!!! Ароматни и вкусни хлебчета и красиви цветенца. Да ти е цветна седмицата!

    ОтговорИзтриване
  2. Може ли да сложа прясна мая, предполагам, че 20 г. ще са достатъчни. Изглеждат чудесно :), задължително ще ги изпробвам.

    ОтговорИзтриване