Продукти:
за тестото :
1 пакетче ( 7 грама ) суха мая
100 мл . топла вода
100 мл . топло прясно мляко
50 гр. разтопено масло
1 с.л.захар
1 ч.л. сол
2 яйца
около 500гр брашно
за месенето :
за пълнежа :
по 1 / 2 ч.л. чесън на прах , босилек и розмарин
30 грама меко масло
120 грама извара
за намазване :
1 яйце с 1 с.л. топла вода
за поръсване :
бял сусам
Приготвяне:
В купа слагаме половината брашно,маята,водата,млякото,захарта и солта.Объркваме продуктите и по малко слагаме останалото блашно и масло и бъркаме с дървена лъжица.След това преместваме на плот и омесваме хубаво, гладко тесто.Намазваме с мазнина и оставяме в чиста купа да втаса кята покриваме с капак..След това леко премесвае и разточване на кора.Смесваме мекото масло с подправките и намазваме кората.Отгоре разпределяме изварата и заглаждаме.
Тестото се сгъна на 3 пъти
С остър нож се изрязват ленти -усукван се два пъти като панделки .Моите станаха по-големички
Подреждат се в тава покрита с хартия.
Оставят се да втасат ,намазват се с жълтъка и се поръсват със сусам.Пекат се на 170 градуса до готовност.
Иваждат се на решетка ,за да се охладят и се покриват с кърпа.
Много мекички,ароматни и вкусни....Някои срязах на 2,сложих шунка и кашкавал и изпекох на тостер-фантастични саднвичи за закуска се получиха.
Хубава седмица на всички!
Как си ги засукала, Живе!!! Ароматни и вкусни хлебчета и красиви цветенца. Да ти е цветна седмицата!
ОтговорИзтриванеМоже ли да сложа прясна мая, предполагам, че 20 г. ще са достатъчни. Изглеждат чудесно :), задължително ще ги изпробвам.
ОтговорИзтриване