четвъртък, 16 юни 2016 г.

Шоколадова торта тофифи за моите 51 години


Ето я моята вече любима торта-безкрайно вкусна!Доверих се на рецептата на Люси и не сбърках-благодарности!


Блата е с шоколадов вкус и с добавка на кремовете и карамелените бонбони си е направо разкош....


Беше одобрена и от моя сладък дегустатор.


Ето как я направих:

Продукти:
За блата:
6 яйца
120 г черен шоколад
120 г брашно
160 г захар
120 г меко масло
40 г пудра захар

За крем едно: 

200 мл течна сметана за разбиване
200 г млечен шоколад с лешници

За крем две:

200 мл течна сметана за разбиване
100 г захар
( *фиксатор за сметана 1 пак)

Още:
1 пакет бонбони карамел "Му"
бонбони "Тофифи"-аз не използвах
100 г шоколад
100 мл течна сметана за разбиване

* не е задължителен

Приготвяне:
За блатовете: Слагаме шоколада да се разтопи на водна баня. През това време в две купи разделяме белтъците от жълтъците.Разбиваме белтъците със захарта на пухкав сняг.Към жълтъците прибавяме пудрата захар и разбъркваме.Към вече разтопения шоколад пък добавяме маслото и разбъркваме, докато се хомогенизира.Прибавяме шоколадовата смес към жълтъчената, много внимателно и бавно, разбърквайки, тъй като е топла и може да се пресече.След това към вече готовата шоколадова смес започваме да прибавяме белтъците и пресятото брашно на порции.Интегрираме всичко бавно и с въртеливи движения на шпатулата, за да не излезе въздухът от белтъците.
Готовата смес е много пухкава и въздушна.Изсипваме я в намаслена и застлана с хартия за печене кръгла форма с размери около 26 см в диаметър.



Печем на средно ниво в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.Оставям блата да се охлади във формата.Този път направих блата ден преди сглобяването,увих с прозрачно фолио и прибрах в хладилника.Така на другя ден го разрязах с лекота на 3 еднакви платки.

Приготвяне:
За шоколадовия крем -загрявам сметаната на котлона, а след това към нея прибавям начупения на парченца шоколад и разбърквам, докато се разтопи от горещата сметана. Оставям настрани леко да се охлади.

През това време нарязвам на малки кубчета всичките бонбонки карамел "Му".В тортен ринг поставям първия пласт от блата, изсипваме шоколадовия ганаш с лешници и разпределяме половината от бонбонките.Поставяме втория пласт блат. След това слагаме 2/3-ти от предварително разбитата сметана със захар (и фикастор), която е така наречения крем две. Ако използвате директно сладка сметана, можете да пропуснете захарта. Върху него разпределете втората част от бонбонките и покрийте с последния пласт от блата.
Тортата се прибира в хладилника да стегне.Затопляме 100 мл течна сметана в микровълновата  и прибавяме начупения шоколад.От така получения вече шоколадов ганаш добавяме една малка част към заделената сметана, разбиваме с миксер, така че да се оцвети хубаво в нежно бежово.С част от крема измазваме вече стегналата торта, която сме извадили от ринга и заглаждаме добре.Направих и розички с накрайник и пош .

Останалия ганаш изсипвам в центъра на тортата, така че да имитира визията на едноименните бонбони.


Прибираме в хладилник до момента в който ще се реже 



и след това и се наслаждаваме.....



Букета от половинкага ме изненада в 6 ч. сутринта ставайки за работа-усмихна денят ми!






И тези от  децата ми-направиха ме истински щастлива.Хола ми в момента е красива и ухаеща градина....



Прекрасен ден,прекрасни подаръци,прекрасно настроение и прекрасна торта за края на вечерта!




Няма коментари:

Публикуване на коментар