неделя, 24 юли 2016 г.

Сладкиш с шоколадов крем



Продукти:
За масленото тесто:
175 гр. брашно
60 гр. захар
70 гр. краве масло
1 яйце
1 ванилия
щипка сол


За шоколадовия крем:
1 яйце+ 1 жълтък
320 мл. прясно мляко
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. захар
100 гр. черен шоколад


За мекия блат:
125 гр. брашно
60 гр. захар
35 гр. краве масло
2 яйца
60 мл. прясно мляко
1/2 пак. бакпулвер
щипка сол

Приготване-преписах и направих  дословно от рецептата



Започнете първо от шоколадовия крем. Разбийте с миксер за минутка яйцето и жълтъка със захарта. Добавете нишестето и прясното мляко. Разбъркайте хубаво и сложете начупения на малки парчета шоколад. Сложете съда на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Отстранете от огъня и оставете да се охлади напълно.
Пригответе масленото тесто: в купа сложете брашното, захарта , яйцето, ванилията, щипка сол и нарязаното на малки парчета студено краве масло. Замесете меко тесто, отначало то е на трохи, но постепенно се хомогенизира. Направете го на топка, огънете в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин.
Следващият за приготвяне е мекия блат. В купа счупете яйцата, сложете захарта и разбийте с миксер за 3-4 мин. Добавете прясното мляко, брашното размесено с бакпулвера и щипка сол, на тънка струйка излейте разтопеното краве масло.
За да ви е по-лесно разточете масленото тесто върху парче хартия за печене.



 Прехвърлете го в тавичка (22см.) като оставите висок борд от тестото.
Изсипете охладения крем ( оставете си малко за шарките отгоре). 


Последно изсипете сместа за мекия блат.
И сега дойде време за рисувателния ви талант :)...
С оставения настрана крем напълнете шприц и нарисувайте вашите фантазии върху сладкиша!

 

Украсеният сладкиш изпечете на 180 гр. за около 25-30 мин. в предварително загрята фурна с вентилатор!
Уверете се, че е напълно изстинал преди да го извадите от тавичката! 


Направете си фрапе и му се насладете...


Източник-Ванчето

За по-голям шоколадов вкус добавих и топка шоколадов сладолед.


Да ви е сладко!



2 коментара: